СРБИ ДРУГИ ПО КОРИШЋЕЊУ МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА А ТЕК ПЕТИ ПО КОРИШЋЕЊУ ИНТЕРНЕТУ

Према извештају McKinsey Светског института “Дигитална глобализација: Нова ера светских токова”, дигитални токови и размена информација, који практично нису ни постојали пре 15 година, сада имају већи утицај на раст БДП-а него вековна трговина робом.

Анализом је утврђено да су, током само једне деценије, различите врсте протока и размене података заједно увећале светски БДП за 10 одсто. Ипак, не користе све земље овај потенцијал. У истраживању, које рангира чак 139 земаља по приливу и одливу робе, услуга, финансија, људи и података, уочене су велике разлике између неколицине водећих земаља и остатка света. Сингапур се налази на врху најновије ранг-листе, након чега следе Холандија, Сједињене Америчке Државе и Немачка. Кина је забележила раст у повезивању и доспела на седмо место, али развијене економије генерално се више повезују од земаља у развоју. Заправо, свака врста тока концентрисана је у малом скупу блиско повезаних земаља.

Када је реч о региону Западног Балкана, подаци показују да земље са овог поднебља умногоме заостају у односу на развијене земље Западне Европе. Када говоримо о активним интернет-корисницима у односу на целокупну популацију, уочљиве су значајне разлике у региону Западног Балкана у односу на земље Западне Европе, од чак 32 одсто. У земљама Западног Балкана у овом сегменту предњачи Словенија, са 72 одсто, док се Србија налази на шестом месту са 51,5 одсто активних корисника интернета. Слика је, ипак, потпуно другачија ако погледамо податке о броју мобилних телефона у односу на укупну популацију – Србија избија на високо друго место, одмах иза Црне Горе. Грађани Србије интернет користе углавном путем мобилних телефона – по чему је Србија такође на другом месту, док је, ако упоредимо број домаћинстава са приступом широкопојасном интернету, наша земља на петом месту. У коришћењу друштвених мрежа, у региону предњаче Македонија, Црна Гора, Словенија и Албанија, док Србија заузима пето место.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/srbi-drugi-po-koriscenju-mobilnih-telefona-a-tek-peti-po-koriscenju-internetu/