СРБИЈА ДОБИЈА НОВИ ШИФАРНИК ЗАНИМАЊА

International Workers with different Occupations.

Од првог дана наредне године Србија више неће бити једина држава у Европи која нема нови национални оквир квалификација. Регистар занимања, који је написан пре више од  четврт века, застарио је и не садржи професије за које се данас млади школују, али зато се у њему налазе занимања која поодавно послодавце не занимају.

Пролетос су посланици Скупштине Србије усвојили нови Закон о националном оквиру квалификација Републике Србије, али његова пуна примена почиње од 1. јануара наредне године. Нови законски пропис ће најзад решавати проблеме неусклађености система квалификација са потребама привреде и институционалних и функционалних веза између света рада и света образовања у процесу развоја и стицања квалификација. Решаваће и проблем недовољне укључености грађана у целоживотно образовање, као и препознавање и признавање квалификација и њихове упоредивости са европским оквиром квалификација.

Законом о националном оквиру квалификација успоставља се  јединствени и интегрисани оквир квалификација који обухвата све нивое и врсте квалификација, без обзира на начин стицања, односно да ли се до њих долази кроз формално или неформално образовање, информално учење – животно или радно искуство и независно од животног доба у коме се квалификације стичу.

Министар за рад, запошљавање, социјалну и борачку заштиту Зоран Ђорђевић објашњава да ће нови шифрарник занимања имати 43 врсте, 130 подврста и 436 скупина занимања односно 3.654 појединачна занимања. Листа од 3.654 занимања овога пута усклађена је са потребама привреде и тржишта рада у Србији, али и са међународним стандардом који садржи 7.018 занимања.

Као посебно значајна новина у новом законском акту, на који се чекало 28 година, јесте и да ће од Нове године у национални оквир квалификаија поред квалификација стечених формалним образовањем у обзир бити узете и оне стечене неформалним образовањем и информалним учењем. То је у складу са праксом да је компетентност односно исход учења на тржишту рада важнији од тога како је иста сечена. Данас послодавци свуда, па и у Србији, сматрају да је сама диплома мање важна од вештине, јер они од радника траже да зна да ради одговарајући посао и није им битно како су га научили.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/srbija-dobija-novi-sifarnik-zanimanja/