СРБИЈА ИЗБАЦУЈЕ ИЗ УПОТРЕБЕ КЛАСИЧНЕ СИЈАЛИЦЕ ДО КРАЈА 2020. ГОДИНЕ

Класичне сијалице са ужареном нити до краја 2020. године биће избачене из употребе у Србији, рекао је помоћник министра за рударство и енергетику Милош Бањац.

„Сијалица са ужареном нити троши пет пута више енергије од неонске, а чак 10 пута више од ЛЕД сијалица, тако да ће ова одлука знатно утицати на енергетску ефикасност“, рекао је Бањац на панелу „Енергетска ефикасност и правилно коришћење струје“, а преноси „Блиц“.

Он је истакао да би нова правила требало да забране коришћење неких од енергетски неефикасних производа и да су окренута смањењу њиховог увоза.

Бањац је најавио и формирање државног Фонда за енергетску ефикасност до краја 2019. године, који је један од услова да од Европске уније држава добије додатна средства.

„Планирамо да се у фонду нађе око 30 милиона евра, тренутно смо на суми од око 10 милиона, а од ЕУ ћемо добити још 10 милиона. Та средства ће бити усмерена према грађанима, за разлику од досадашњих буџетских средстава од око 1,5 милиона евра која су била усмерена према локалним самоуправама и њиховим пројектима санације школа, болница и вртића“, додао је Бањац.

Раније процене компаније Филипс, водећег произвођача сијалица, је да ће преласком са халогених на ЛЕД сијалице потрошачи уштедети 124 евра годишње. Стручњаци истичу да су халогене сијалице јефтиније од ЛЕД, али да су трошкови за струју много већи док се ЛЕД сијалица отплати за годину дана. Халогене сијалице такође трају две године у просеку док је очекивани век ЛЕД сијалица од 15 до 20 година. Уз то, ЛЕД сијалице су мање штетне приликом одлагања на отпад.

Бета

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/srbija-izbacuje-iz-upotrebe-klasicne-sijalice-do-kraja-2020-godine/