„СРБСКИ ПРАВОСЛАВНИ ПОЈЦИ“ ЗА ОБНОВУ МАНАСТИРА ПИНОСАВА

У понедељак 28. августа 2017. године, на празник Успења Пресвете Богородице у народу познатији као Велика Госпојина, крсне славе манастира Пиносава, биће одржан концерт Србских православних појаца. Концерт традиционалне и духовне музике Србских православних појаца заказан је за 19 часова у порти манастира Пиносава у Кусатку.

У организацији Општинске турстичке организације а у сарадњи са Установом Културни центар и под покровитељством општине Смедеревска Паланка, «Зиданица у времену», како је названа ова манифестација, има за циљ прикупљање средстава за обнову јединог манастира на територији општине Смедеревска Паланка.

На скровитом месту у густој храстовој шуми, налази се данашњи манастир Пиносава, посвећен Светом Архангелу Гаврилу. Манастир је грађен на темељима предходне цркве, која је била посвећена Успењу Пресвете Богородице.

Под заветним храстом причешћивана је војска, а мештани из свих села у околини су под истим храстом давали завет на крсту и Јеванђељу да ће остати верни Православљу. Манастир је кроз векове опстајао, али зуб времена ипак узима свој данак. Кров је у јако лошем стању, прилазни пут је урушен, а нису ни звона у функцији. 

Председник општине Смедеревска Паланка, Топлица Пинторовић и игуман манастира Пиносава позивају све људе добре воље да се одазову овој хуманитарној акцији и сви заједно помогнемо обнову манастира Пиносава.

Дођите да на велики празник и крсну славу манастира, Велику Госпојину, уживамо у прелепој духовној и традиционалној музици Србских православних појаца.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/srbski-pravoslavni-pojci-za-obnovu-manastira-pinosava/