СРПСКИ ПАСОШ 76. НА СВЕТУ

Држављани Србије без виза могу да путују у 130 земаља, што српски пасош ставља на 76. место у свету, наводи се у традиционалном годишњем истраживању компаније Хенли и партнерс.

На чело листе ове године су се пробили Јапан и Сингапур, чији грађани могу без визе да путују у 189 земаља. Немачка је са првог пала на треће место, јер се са њеним пасошем слободно може ући у 188 држава.

Следе Финска, Француска, Италија, Јужна Кореја, Шпанија, Шведска и Данска, чији становници могу путовати у 187 земаља без визе.

Са пасошима Аустрије, Луксембурга, Холандије, Норвешке, Португалије, Велике Британије и САД без визе се може путовати у 186 земаља, док Белгијанци, Канађани, Ирци и Швајцарци не морају да траже визе за 185 држава.

На простору бивше Југославије тренутно је највреднији пасош Словеније, на 29. месту, а с њим се без виза може ући у 180 држава.

Хрватски пасош је на 42. месту са слободним уласком у 169 земаља, Македонски је на 83, црногорски на 87, а пасош Босне и Херцеговине на 92. месту.

Држављани Македоније визе не траже за 125 земаља, Црне Горе за 123, а Босне и Херцеговине за 118.

По том критеријуму, најмање вреде пасоши Ирака и Авганистана, јер њихови држављани без виза могу да уђу само у 30 држава.

ФоНет

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/srpski-pasos-76-na-svetu/