СШ „ЖИКИЦА ДАМЊАНОВИЋ“ УЧЕСНИК ПРОЈЕКТА „КУЛ ЈЕ ДА ЗНАШ“

У Великој Плани у хотелу „Вир“ одржана је обука за вршњачке медијаторе и супервизоре од 15.-17.9.2019.год у оквиру пројекта„Кул је да знаш“. Вршњачком медијацијом против насиља. Носилац пројекта је удружење „Свет речи“ из Велике Плане, подржан од стране Министарсва омладине и спорта, а реализатор обуке је Центар за креативну педагогију.

Поред СШ „Жикица Дамњановић“ у пројекту учествују средње школе из Велике Плане, Пожаревца, Кучева, Деспотовца, Велике Плане и Паланачка Гимназија.  Ђаци СШ „Жикица Дамњановић“ Стефан Анђелковић, Милица Стојадиновић и Наталија Загорац су троје ученика из  школе који су обучени за вршњачку медијацију, са својим ментором психологом, Јовковић Јеленом.

Медијација или посредовање је облик мирног решавања сукоба између две или више страна, уз помоћ трећег неутралног, независног и непристрасног лица, односно медијатора. Медијатори странама помажу у успостављању прекинуте комуникације, слободном изношењу свог мишљења и емоција омогућавајући им да се међусобно слушају и разумеју. Ученици су обучени да сами реагују у ситуацијама сукоба у одељењу, како би спречили даљу ескалацију сукоба и насиље.

„Средњошколци се обучавају како би сами интервенисали у својим одељенским заједницама да спрече насиље да се даље распламсава и да учествују у процесу медијације када до конфликта дође, а обе стране желе да се помире“, рекла је Живкица Ђорђевић, педагог и тренер на обуци.

У току септембра у школи ће бити организована обука за медијацију за представнике ученика из сваког одељења. Након тога у понедељак 23.09.2019.год. ће бити организована манифестација „Спортом против насиља“. У наредним месецима биће организоване још две манифестације у школи „Културом против насиља“, затим „Музиком против насиља“ као и конкурс за најбоље кратке филмове, а све у циљу афирмације медијације као начина решавања сукоба.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/ss-zikica-damnjanovic-ucesnik-projekta-kul-je-da-znas/