ШТА ДОНОСИ ЕЛЕКТРОНСКИ ДНЕВНИК?

Наставници и директори ће на брз, ефикасан и поуздан начин водити евиденцију о ђацима.

Смањује се субјективност у оцењивању, јер сваки наставник види само оцене из свог предмета, а комплетан увид имају само разредни старешина и директор школе.

У основним и средњим школама почеле су обуке запослених за коришћење електронског дневника, а овај пилот пројекат Министарства просвете биће спроведен у 200 образовних установа широм Србије. Иако је најављено да ће сваки наставник имати компјутер у учионици или ће добити лаптоп, да би могао свакодневно да уноси податке, у неким школама рачунари још нису обезбеђени, нити су запослени добили шифре за приступ.

У овом тренутку су наставници веома оптерећени, јер поред класичног дневника воде педагошке свеске, а трећа обавеза је унос података у електронски дневник. У нешто бољој позицији биће основне школе, јер ће се у установама које учествују у пилот пројекту подаци бележити само електронски док су у средњим школама дужни да воде и електронску и “папирну” документацију, јер их на то обавезује закон.

Е – дневник је део пилот пројекта “еПросвета”, чији је циљ пружање националних електронских сервиса у циљу подизања и унапређења дигиталне зрелости школа, а то је предуслов за успешну дигиталну трансформацију образовања за 21. век. “еПросвета” је први сервис који није намењен државној администрацији већ је превасходно усмерен ка наставницима, ученицима и родитељима и за њих је потпуно бесплатан.

Руководилац пројекта Бојан Радић објашњава да овај сервис омогућује наставницима и директорима да на брз, ефикасан и поуздан начин воде евиденцију о ученицима. Смањује субјективност у оцењивању, јер сваки наставник види искључиво оцене из свог предмета, а комплетан увид у све податке имају само разредни старешина и директор школе. Уколико наставник погреши при уносу оцене он не може сам да је исправи већ мора да проследи захтев за исправку, а једини који сме то да уради је директор. Занимљиво је да се у систему бележе сви уноси, тако да ће се у сваком тренутку знати ко је и када преправљао оцене.

Наставници ће моћи у року од пола сата да исправе ако су нешто погрешили при уписивању часа, након тог времена то ће моћи координатор. Иначе, у свакој школи која учествује у пилот пројекту постојаће по два координатора и они ће, између осталог, пружати помоћ својим колегама.

Што се тиче родитеља, они ће моћи у сваком тренутку да приступе подацима из дневника, али само за своје дете. Министарство је послушало сугестије психолога да оцене родитељи могу виде са два дана закашњења, како би ђаци имали довољно времена да објасне зашто су баш те оцене добили. Психолози су сугерисали и да се у е-дневник не уносе само негативне напомене већ и похвале. Осим оцена, родитељи ће моћи да имају увид у изостанке своје деце, а у наредној фази пројекта предвиђено је да информације о изостанцима стижу СМС поруком. Лозинке за приступ е-дневнику још нису подељене родитељима, а Министарство је оставило свакој школи да процени када ће за то бити спремно. У е-дневник уносиће се оцене које су наставници бележили у “папирни” дневник, а резултати  петнаестоминутих провера знања, плусеви, минуси, тачке… и све што се бележило у педагошку свеску радиће се и убудуће. 

На коментар да родитељима ови подаци неће бити доступни, помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање Весна Недељковић каже за Школски портал да је непосредан контакт родитеља и наставника веома важан и да то не може, нити треба да замени дигитализација.

– Тројка је у компјутеру тројка, а када родитељ дође и ви му објасните зашто је нека оцена добијена, шта су дететове слабе стране, на чему треба да поради да би добило вишу оцену, те информације се не могу добити кроз рачунар – истиче Недељковићева.

И док у школама чекају да е-дневник почне да функционише, из синдиката већ стижу критике. Весна Војводић Митровић, портпаролка Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“, сматра да је увођење е-дневника додатно оптерећење за запослене. Она наводи да надлежни нису послали наставницима писмене инструкције за вођење електронског дневника већ да они добијају само усмена обавештења. Сем тога, од наставника се тражи да уносе личне податке ученика, а да није обезбеђена сагласност родитеља, нити се зна се ко ће имати увид у те податке. Војводићева је рекла да већ постоји незаинтересованост родитеља за праћење резултата своје деце, због чега се поставља питање да ли ће електронски начин вођења евиденције додатно створити јаз између школе и породице.

У Министарству су убеђени да прелазак на електронски дневник неће смањити доласке родитеља у школу. Такав закључак чули смо и у неколико образовних установа које већ имају комерцијалне варијанте е-дневника. Кажу да се десило управо супротно – да су родитељи много ревносније и брже реаговали када деца почну да добијају лоше оцене и изостају из школе.

Гимназија у Смедереву користи електронски дневник већ десетак година, па је његова употреба већ прешла у навику и родитељима и ученицима, а нарочито наставницима, каже за Школски портал професор те школе Данијел Ђорђевић.

– Наставници воде и писану и електронску евиденцију. То наравно захтева више времена за административне послове, али олакшава вођење статистике и издавање докумената. Како је један од аутора програма колега из гимназије, програм је био бесплатан. Подаци се налазе на серверу у школи па је било неопходно финансирати приступ интернету што су платили родитељи. Након што је школа добила приступ академској мрежи (АМРЕС) електронски дневник је потпуно бесплатан – објашњава Ђорђевић.

Он додаје да увођење е-дневника није смањило интересовање родитеља да долазе у школу.

– Већина родитеља више воли лични контакт са наставником, а посете родитеља су углавном и биле везане за проблеме који нису у вези са оценама. Родитељским састанцима присуствују у великом броју иако знају оцене своје деце – истиче наш саговорник.

У Министарству кажу и да е-дневник има највиши ниво заштите података, који се чувају на серверу у Србији, а обезбеђени су 24-часовни физички надзор система, корисничка подршка и систем помоћи и обука корисницима. Аутентификација запослених у школама је двостепена, што значи да поред имена и лозинке постоји још један ниво заштите приступа систему. Надлежни уверавају да је због свега наведеног могућност да систем „падне“ сведена на минимум.

У пилот фази директори школа ће моћи да виде како је према успеху рангирана њихова школа према оценама, броју изостанака и успеха на такмичењима, али ће ранг-листа бити анонимна јер ће се видети само на ком су месту, а поредиће се образовне установе које учествују у пилот-пројекту.

Извор Школски портал

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/sta-donosi-elektronski-dnevnik/

1 comment

    • Pera on 10/09/2017 at 19:03

    Bice to kao sa lastom vratice se sve to ponovo na olovku!

Komentari su onemogućeni.