ШТА ЈЕ КОД НОТАРА СКУПЉЕ А ШТА ЈЕФТИНИЈЕ НЕГО У СУДОВИМА

Пре готово три године, јавни бележници су отворили врата канцеларија и преузели део овера и послова који су до тада радили судови и локалне самоуправе.

Институција нотара већ тада је постојала не само у земљама Европске уније, већ и у свим у региону. Kада су почели рад код нас, грађанима је објашњено да ће део послова за које су морали да сатима стоје у реду, па и да долазе пред разне шалтере по неколико пута, моћи да обаве брже и јефтиније. Доста тога се и остварило: данас многи од тих послова код нотара стају мање него у судовима и општинским администрацијама, а део услуга стаје више. Ту је и трећи део, који је за странке бесплатан.

Kада крену да обаве било који посао из бележничке надлежности, странке могу да се распитају за трошкове. Цене свих услуга су утврђене јавнобележничком тарифом. Тај ценовник одређује Министарство правде и обавезујући је за све јавнобележничке канцеларије.

Рецимо, овера уговора је код нотара 360 динара, у општинама су више од 400, а у суду 160 динара.

О услугама и оверама купопродајних уговора, који су врло чести, председник Јавнобележничке коморе Миодраг Ђукановић каже да цена овере купопродајног уговора за моторно возило код јавних бележника не зависи од његове вредности – плаћа се 360 динара по потпису.

„Сваки уговор има минимум два потписа, уколико се оверава у три примерка, односно шест потписа, странке плаћају 2.160 динара. У општини је цена 2.570 динара, а у судовима још и више јер се при формирању трошка у обзир узима вредност возила“, наводи он за Дневник.

Тарифа нотара је нижа и када се оверавају уговори за некретнине, и то до вредности до 170.000 евра. Kод нас се највише уговора склапа на вредности од 50.000 евра. У судовима се овера до тог износа плаћала 28.045 динара, а за исту услугу код јавног бележнка ће се платити 21.600 динара. При томе, клијент у бележничкој канцеларији добија квалитетнију услугу. Док је у судовима услуга била само овера, бележник проверава чињенице од којих зависи законитост уговора. Он за то сноси и материјалну одговорност. Од наплаћене услуге 20 одсто је порез на додату вредност, а још 30 процената се издваја за унапређење судства.

Јавнобележничке канцеларије раде од девет до 17 часова. Дозвољено им је да по потреби приме странке и ван радног времена. Плаћање бележничких услуга се може обавити готовином или платним картицама, а сваки јавни бележник је у обавези да за сваку наплаћену услугу странци изда фискални рачун.

Овера уговора је значајан посао који обављају нотари. Међутим, грађани код њих највише долазе да би оверили документа потребна за заснивање радног односа, упис у школу или на факултет. Ту су затим и захтеви за остваривање туђе неге и помоћи. Пут до нотарске канцеларије води и за сагласност родитеља за путовање малолетног детета у иностранство, затим потврда да је одређено лице у животу. Те услуге, наравно, имају своју тарифу. Потпис се плаћа 360 динара, а исто стаје и овера сваке странице фотокопије документа.

За оверу потписа додатно се плаћа 270 динара. Потврда да је особа жива стаје 540 динара. Уколико је при издавању потврде потребно да бележник или службеник из канцеларије изађе на терен, то се додатно наплаћује 2.700 динара.

Трошак у бележничкој канцеларији неће платити странке које оверавају документа да би оствариле права везана за обавезно социјално осигурање, социјалну заштиту, борачко-инвалидску заштиту те заштиту цивилних инвалида рата. Исто важи за документа која су потребна за финансијску подршку породицама с децом, те акте у поступку остваривања права жртава породичног насиља. Плаћања су ослобођене овере за упис малишана у предшколске установе, основну и средњу школе, те за први упис на више школе и факултете.

Плаћања овере су ослобођени и сви незапослени којима су документа потребна за заснивање радног односа и остваривање права по том основу.

Убудуће ће ниже накнаде него сада плаћати стране и странке које не виде, не чују, или имају потешкоћа с говором. Изменама јавнобележничке тарифе превиђено је да поменуте категорије више не плаћају увећану накнаду јавном бележнику када у састављају јавнобележничке исправе учествују сведоци, други бележници, преводиоци или тумачи.

Извор Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/sta-je-kod-notara-skuplje-a-sta-jeftinije-nego-u-sudovima/