ШТА СЕ МЕЊА У ОПШТИНАМА И ГРАДОВИМА?

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Закона о локалној самоуправи и државној управи којима се постиже боља примена института непосредне демократије и веће укључивање јавности, као и ефикаснији рад општина и градова.
Укључивањем у поступак припреме инвестиционог дела буџета локалне самоуправе и грађани ће имати могућност да кажу шта да се гради, а јавност ће бити укључена у сам поступак припреме закона, стратешких и других документа.

Важна новина је да ће пет одсто укупног броја грађана са бирачким правом бити довољно да се покрене грађанска иницијатива.

Законом је предвиђено и да је минималан рок за сазивање седнице Скупштине општине односно Скупштине града 24 часа чиме се спречава злоупотреба овлашћења у погледу непримереног рока за сазивање седница скупштина, што омогућава њихов бољи рад.

Број локалних функционера зависиће од броја становника општине или града, а уређује се и положај месних заједница у тежњи да оне буду место где ће се препознати проблеми и разговарати о потребама грађана.

Општине и градови се подстичу на сарадњу и заједничко обављање послова попут комуналних и инспекцијских.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/sta-se-menja-u-opstinama-i-gradovima/