СТАРЕ ЗДРАВСТВЕНЕ КЊИЖИЦЕ СЕ НЕ ОВЕРАВАЈУ ОД 1. ЈАНУАРА

Републички фонд за здравствено осигурање саопштио је да од 1. јануара више не издаје и не оверава „старе“ (папирне) здравствене књижице. 

Како је наведено, осигурана лица којима су пре 1. јануара оверене „старе“ здравствене књижице, здравствену заштиту остварују на основу тих књижица, и то до истека овере, односно до уручења нове здравствене картице. Осигураници који су поднели захтев за електронску картицу а иста још није уручена, након истека овере „старе“ здравствене књижице, или у случају губитка оверене „старе“ здравствене књижице, здравствену заштиту остварују на основу „Потврде ПЗК“ коју издаје матична филијала Републичког фонда.

Потврда се издаје само уколико је измирен доспели допринос.

Како је наведено, потврде о поднетом захтеву за замену здравствене књижице здравственом картицом не могу се користити у здравственим установама приликом остваривања права на здравствену заштиту, јер она служи искључиво као доказ о поднетом захтеву за замену исправе здравственог осигурања. Деца, труднице и породиље све до уручења нове здравствене картице, могу користити стару здравствену књижицу, без обзира што она није оверена, наводе из РФЗО.

Уручењем здравствене картице, старе здравствене књижице, као и „Потврде ПЗК“ престају да важе, односно аутоматски се поништавају.

 РФЗО наводи да се и у наредном периоду наставља пријем захтева за замену здравствених књижица здравственим картицама и подсећа да се захтеви могу поднети на шалтерима Републичког фонда, тако и путем Портала е-Управа или на шалтерима ЈП „Пошта Србије“.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/stare-zdravstvene-knjizice-se-ne-overavaju-od-1-januara/