јул 29 2017

СТЕПЕНАСТИ ЦЕНЗУС БРИШЕ СИТНЕ ПАРТИЈЕ

Увођење већег изборног цензуса за коалиције од оног који важи за странке које саме излазе на изборе, решило би проблем превеликог броја партија у српском парламенту, али и „неприродних“ коалиција и „шверцовања“ минорних странака у скупштинске клупе – слажу се стручњаци за политички систем. 

Идеју која се и раније разматрала, у српску политичку арену вратио је посланик ДЈБ Душан Павловић предлогом измена Закона о избору народних посланика који је у петак поднео.

Према Павловићевом предлогу требало би увести степенасти цензус, што значи да би доња граница за улазак у парламент за појединачне странке била 5 одсто, за двочлане коалиције 7, трочлане 10, четворочлане 15 процената, док би се за сваку следећу чланицу коалиције граница подизала за још осам процентних поена. Претходних година сличан предлог износила је и СДПС Расима Љајића, а тада су се са њима сложиле СНС и ДСС.

Извршни директор ЦеСИД Бојан Клачар каже да је реч о разумном предлогу јер се сада редовно дешава да у парламент уђе 7-8 листа, а да у клупама заправо имамо 25-30 политичких организација.

– Оне праве потпуно различите посланичке клубове у односу на коалиције у којима су ушли у парламент, као што је, на пример, случај са клубом ЛДП-ЛСВ-СДА – каже Клачар. – Дешава се често и да људи гласају за неку листу, а да не знају које све странке се налазе на њој, што је био случај и са листом СНС.

И политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је реч о доброј идеји која би онемогућила да много малих партија улази у неприродне савезе само зарад прескакања цензуса:

– Чудно ми је да предлог долази са опозиционог пола јер би могао да угрози неке њихове интересе, због уситњености и великог броја малих странака у опозицији – каже Анђелковић и додаје да је најважније питање које треба решити персонализација избора посланика, како би грађани знали за кога гласају и ко ће их представљати.

Извор Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/stepenasti-cenzus-brise-sitne-partije/