СТЕПЕНАСТИ ЦЕНЗУС БРИШЕ СИТНЕ ПАРТИЈЕ

Увођење већег изборног цензуса за коалиције од оног који важи за странке које саме излазе на изборе, решило би проблем превеликог броја партија у српском парламенту, али и „неприродних“ коалиција и „шверцовања“ минорних странака у скупштинске клупе – слажу се стручњаци за политички систем. 

Идеју која се и раније разматрала, у српску политичку арену вратио је посланик ДЈБ Душан Павловић предлогом измена Закона о избору народних посланика који је у петак поднео.

Према Павловићевом предлогу требало би увести степенасти цензус, што значи да би доња граница за улазак у парламент за појединачне странке била 5 одсто, за двочлане коалиције 7, трочлане 10, четворочлане 15 процената, док би се за сваку следећу чланицу коалиције граница подизала за још осам процентних поена. Претходних година сличан предлог износила је и СДПС Расима Љајића, а тада су се са њима сложиле СНС и ДСС.

Извршни директор ЦеСИД Бојан Клачар каже да је реч о разумном предлогу јер се сада редовно дешава да у парламент уђе 7-8 листа, а да у клупама заправо имамо 25-30 политичких организација.

– Оне праве потпуно различите посланичке клубове у односу на коалиције у којима су ушли у парламент, као што је, на пример, случај са клубом ЛДП-ЛСВ-СДА – каже Клачар. – Дешава се често и да људи гласају за неку листу, а да не знају које све странке се налазе на њој, што је био случај и са листом СНС.

И политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је реч о доброј идеји која би онемогућила да много малих партија улази у неприродне савезе само зарад прескакања цензуса:

– Чудно ми је да предлог долази са опозиционог пола јер би могао да угрози неке њихове интересе, због уситњености и великог броја малих странака у опозицији – каже Анђелковић и додаје да је најважније питање које треба решити персонализација избора посланика, како би грађани знали за кога гласају и ко ће их представљати.

Извор Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/stepenasti-cenzus-brise-sitne-partije/