СТЕВАН ЂУРОВИЋ, ДИРЕКТОР ИНСПЕКТОРАТА ЗА РАД И НЕБОЈША ПАВЛОВИЋ НАЧЕЛНИК ПОДУНАВСКОГ ОКРУГА ОДРЖАЛИ РАДНИ САСТАНАК

У Смедереву, у седишту Подунавског управног округа дана 23. октобра 2019. године одржан је радни састанак начелника Подунавског управног округа, Небојше Павловића са директором Инспектората за рад у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стеваном Ђуровићем.

На састанку је било речи о резултатим рада Инспектората за рад током последње две године у вршењу инспекцијских послова у области радних односа и безбедности и здравља на раду. Констатовно је да је број извршених контрола знатно већи у односу на претходне године као и да је поднето више захтева у односу на претходне године.

Упркос томе што на једног инспектора долази 1701 послодавац инспекција рада бележи већи број надзора за 31%, док је број захтева за покретање прекршајног поступка повећан за 88 процената. Међутим, и поред ригорозније контроле, оно на шта нико не може да утиче је стопа страдања током рада, а у протеклој години у Србији живот је на послу изгубило 53 људи, рекао је Ђуровић.

Од броја страдалих у 2018. години, трећина њих радила је на црно, половина њих на одређено време, а само осморо људим имало је уговор за стално. За сарадњу са правосудним органима Ђуровић је рекао да је задовољавајућа али да има места да се подигне на виши ниво уз залагање за изрицање новчаних казни у оквиру минимума и максимума. Такође је исказао спремност да инспектори Инспектората за рад наставе праксу превентивног деловања –саветодавних послова на позив послодаваца.

“ У односу на 2018. откривено је за 22% више фантомских фирми, а захваљујући контролама и број лица који ради „на црно“ смањен је за 35 одсто. Статистички подаци говоре да је 240 инспектора открило преко 22 хиљаде људи који су радили на црно, а од тог броја чак 21.000 људи је касније засновала радни однос. Ти подаци говоре да је сваки инспектор за рад обављајући своју дужност успео да запосли по 88 нових радника“, напоменуо је Ђуровић.

Такође је било речи и борби против сиве економије и кампањи „Реци НЕ раду на црно“ која има за циљ да се заштите радници који раде без уговора са послодавцем, као и сви они запослени који нису пријављени на социјално и здравствено осигурање. У оквиру ове акције отворена је бесплатна телефонска линија за пријаву „рада на црно“ уз могућност пријаве послодавца за посебно осетљиве категорије запослених труднице и породиље.

Небојша Павловић, начелник Подунавског управног округа се заложио да сходно Акционом плану запошљавања државних службеника у инспекцијским органима се максимално убрза пријем планираних инспектора у Инспекторату за рад, јер неповољна старосна структура на нивоу свих подручних јединица – инспекцијских служби (57 година) може да представља ограничавајући фактор за вршење послова из надлежности инспекцијских служби, а изостала би могућност едукације младих кадрова. Заложио се за равномернију прерасподелу запослених по локалним самоуправама Округа, уз констатацију да постоје просторни услови за смештај новозапоселних инспектора. Сарадњу са инспекторима у области радних односа и безбедности и здравља на раду на нивоу Округа оцењује као коректну.

Седници су поред Стевана Ђуровића вд директора Инспектората за рад и његових сарадника присуствовали сви инспектори Одељења у области радних односа и безбедности и здравља са седиштем у Подунавског управном округу.

Радном састанку је председавао Небојша Павловић, начелник Подунавског управног округа.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/stevan-djurovic-direktor-inspektorata-za-rad-i-nebojsa-pavlovic-nacelnik-podunavskog-okruga-odrzali-radni-sastanak/