СВЕТИ СТЕФАН СЛАВА ДНЕВНОГ БОРАВАКА „ПУЖ“ ИЗ ПАЛАНКЕ

Трећег дана Божића, 9. јануара, слави се и прва велика слава а то је Свети Стефан. Ово је слава Дневног боравка за децу, младе и одрасле особе „Пуж“ из Смедеревске Паланке.

Слава је обележена у просторијама боравка „Пуж“ где су свешетеници пресекли славски колач у присуству корисника, васпитача као и гостију из локалне самоуправе и Центра за социјални рад, а након тога је уприличен и ручак за кориснике и госте.

Архиђакон Стефан је први светитељ који је настрадао за хришћанску веру, па се овај празник слави као сећање на његов живот.

Овај светац био је Јеврејин и рођак апостола Павла, који је снагом своје вере чинио многа чудеса. Kако је био први од седморице кога су апостоли поставили у службу помагања сиротињи у Јерусалиму, прозван је архиђаконом.

Свети Стефан био је надахнут силом Духа Светог, као и дванаест великих апостола. Његова добра дела, помагање људима, као и чудеса која је извео помињу се у Светом писму Новог завета.

Срби овог свеца називају Стеваном Ветровитим, плаше га се и поштују да им ветар не би одувао сено и сламу, а донео разне болести. Зато се верује да се на овај дан треба чувати ветра. Приморци данашњи празник сматрају морнарском славом, јер им Стеван Ветровити даје ветар за њихова једра.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/sveti-stefan-slava-dnevnog-boravaka-puz-iz-palanke/