СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА – ДУВАН КАО ПРЕТЊА РАЗВОЈУ

Smoking

„Дуван – претња развоју” тема је овогодишњег Светског дана без дувана, у чијем обележавању 31. маја традиционално учествује и Србија. 

Око 7 милиона људи сваке године умире због коришћења дувана, а предвиђа се да ће ова бројка да нарасте на више од 8 милиона до 2030. године. У Србији пуши више од трећине становништва.

Институт за јавно здравље Батут истиче да не постоји сигуран ниво излагања дуванском диму. 

Изложеност дуванском диму узрокује бројне озбиљне болести, као што су рак плућа, инфаркт миокарда, мождани удар, настанак и погоршање астме, плућних функција и респираторних симптома и многе друге. Код деце дувански дим узрокује синдром изненадне смрти новорођенчета, запаљење средњег ува, акутне инфекције респираторног система и погоршање астме, наводи Батут у саопштењу.

У Србији, како се наводи, пуши више од трећине становништва. Највећи удео повремених и свакодневних пушача у току дана у просеку попуши између 11 и 20 цигарета.

Према проценама СЗО направљеним на основу тренутног броја пушача у Србији, пројектован број превремених смртних случајева повезаних са дуваном је најмање 800.000. 

За петину пушача главна препрека за престанак пушења је подстицај из околине, односно то што се према њиховом мишљењу скоро свуда пуши. 

Код 46% младих (испод 30 година) подстицај околине је разлог који их спречава да покушају да престану да пуше.

Највећи удео пунолетних грађана Србије изложен је дуванском диму у кући пријатеља/рођака, а потом на местима на која излазе (кафићи, ресторани). 

Чак сваки пети грађанин наводи да је изложен дуванском диму и на послу. Два од три пунолетна становника Србије наводе и да су изложени дуванском диму у својој кући. Особе које су изложене дуванском диму најдуже бивају изложене у својој кући (5,9 сати у просеку у току дана), а потом на послу (5,4 сата просечно у току дана).

Према истраживањима, девет од десет становника Србије сагласно је са тим да је дувански дим штетан и за непушаче који га удишу из околине, као и да пушачи треба да воде рачуна на којим местима пуше како не би угрозили здравље других људи. 

У циљу смањења изложености дуванском диму и заштите становништва, Министарство здравља Републике Србије редовно контролише спровођење Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму. 

Сваке године 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дувана, истичу здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана и залажу се за делотворне политике којима се смањује употреба дувана. 

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/svetski-dan-bez-duvanskog-dima-duvan-kao-pretnja-razvoju/