СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ПЛУЋА 1. АВГУСТ

Светски дан борбе против рака плућа обележава се 1. августа, а у Србији од те малигне болести годишње оболи више од 6.000, а умре 4.600 особа.

То је нашу земљу сврстало на неславно друго место у Европи по смртности од карцинома плућа.

Надлежни су препознали проблем и од недавно оболели од рака плућа о трошку РФЗО добијају најсавременије имуно и циљане терапије.

Из Удружења за борбу против рака плућа „Пуним плућима“ кажу да време епидемије код ових пацијената постоји бојазан од заразе коронавирусом због одласка у здравствене институције, примања терапије, одласка на дијагностику и контроле.

Директорка Клинике за пулмологију КЦС проф. др Виолета Михаиловић Вучинић, сматра да нема потребе за страхом, јер се примање терапије одвија неометано и безбедно.

Она наводи да је Клиника за пулмологију у периоду док је била КОВИД центар без прекида лечила оноколошке болеснике на тај начин што су службу у потпуности изоловали у „зелену зону“ те оноколошки пацијенти нису могли да дођу у контакт са оболелила од цовида 19.

„Сваки четврти пацијент који уђе у Клинику има карцином, а проше године открили смо рак плућа код готово 1.500 пацијената. Оно што охрабрује је да од пре два месеца, оболели од рака плућа могу о трошку РФЗО да добију најсавременије имуно и циљане терапије, што нам свима улива наду, јер се данас са раком може живети“, рекла је Вучинић, а наводи се у саопштењу Удружења за борбу против рака плућа.

Она је навела да је до сада Комисија РФЗО одобрила најсавременије лекове за 150 пацијената и да су резултати охрабрујући.

Удружење за борбу против рака плућа, последње три године напорно је радило како би се оболели лечили савременим терапијама о трошку РФЗО, чиме би се решили проблеми пацијената који живе са овом болешћу.

„Сада је битно да скратимо време од појаве симптома до добијања савремених лекова, које је прошле године, просечно, износило 200 дана“, каже Оља Ћоровић, представница Удружења за борбу против рака плућа „Пуним плућима“.

Удружење за борбу против рака плућа убрзало је процес активирања првог „цалл центра“ у Србији за све оболеле од рака плућа, јер због тренутне епидемиолошке ситуације пацијенати не могу да буду у сталној комуникацији са лекарима.

Удружење је у сарадњи са руководством Клинике за пулмологију и уз подршку управе КЦС покренуло пројекат „Пут Промене – Пут Пацијента“ са циљем да покрене „цалл центар“, који ће помоћи пацијентима и њиховим породицама и убрзати пут оболелог од појаве симптома до примања одговарајуће терапије.

Кол центар биће у Клиници за пулмологију, а у његовом раду ће учествовати лекари и сестре те Клинике. Имаће и психоонколошку подршку како би се оболели и чланови породице лакше изборили са овом тешком дијагнозом.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/svetski-dan-borbe-protiv-raka-pluca-1-avgust/