СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА-СВАКИ ДАН УМРЕ СКОРО 10 МИЛИОНА ЉУДИ

Четврти фебруар је Светски дан борбе против рака којим треба да се подигне свест о тој опакој болести и значају превенције, ране дијагнозе и лечења.

Рак убије више људи од ХИВ-а/сиде, маларије и туберкулозе заједно, а стручњаци истичу да више од трећине случајева може да буде спречено, а трећина излечена раним откривањем и третирањем.

– Рак је један од главних узрока смрти у свету, а више од 9,6 милиона људи сваке године умре.

– Сиромашне и средњеразвијене земље бележе више од 70 одсто смртних случајева од рака.

– Пет највећих ризика за добијање рака, висок индекс телесне масе, мали унос воћа и поврћа, мањак физичке активности, пушење и конзумирање алкохола, одговорно је за више од трећине смртних исхода.

– Дуван је највећи фактор ризика за добијање рака и одговоран је за 22 одсто случајева обољевања.

– Инфекције које узрокују рак, попут хепатитиса и хуманог папилома вируса, одговорне су за 25 одсто случајева обољевања у сиромашним и средњеразвијеним земљама.

– У Србији годишње од рака умре око 20.000 људи. Србија је европска земља са средњим ризиком обољевања од рака, али са високим ризиком умирања. Највише обољевамо од рака плућа, дојке и дебелог црева.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/svetski-dan-borbe-protiv-raka-svaki-dan-umre-skoro-10-miliona-ljudi/