СВЕТСКИ ДАН ЦРВЕНОГ КРСТА 8. МАЈ

Светски дан Црвеног крста обележава се на дан када је рођен Анри Динан, оснивач једног од најмасовнијих и најстаријих хуманитарних покрета.

Пореклом из богате женевске породице, након студија Динан се посветио банкарском позиву. Kренувши да склопи посао са Наполеоном III, случајно се обрео усред побеснеле битке код града Солферино. Хиљаде војника који су се међусобно убијали и сакатили, и ужасна људска патња рањеника коју је тамо видео преобразила га је и променила ток његовог живота.

Не само да је истог тренутка променио своје планове и почео да мотивише и организује људе из околних места да пруже помоћ рањенима који су беспомоћно јечали, него је дошао до идеје да све земље на свету треба да формирају организације које ће служити за помоћ болесним и рањенима у сукобима – без обзира којој страни припадају.

И сам се потпуно се предао стварању међународне организације која би за циљ имала ублажавање патње и пружање помоћи свима којима је то потребно. Запустивши посао због идеје којој се посветио, банкротирао је и завршио у крајњој беди, заборављен у једном сиротињском дому. Ипак, идеја коју је подарио свету имала је другачију судбину – покрет Црвеног крста наставио је да се развија и постао је прихваћен дословно од целог света.

Стицајем околности, на остарелог Динана је у сиротињском дому наишао један млади новинар кога је привукла необична животна прича оронулог човека и о њему је написао текст. Након што је текст објављен у новинама, по други пут у животу, творац покрета Црвеног крста добио је заслужену пажњу јавности.

На самом почетку 20. века норвешки парламент доделио му је Нобелову награду за мир. На тај начин Динан је постао први добитник ове изузетне награде.

Нобелова награда доноси велико материјално богатство, али Динана то није занимало, ништа од тог новца није задржао за себе већ га је донирао Црвеном крсту и другим хуманитарним организацијама које су биле посвећене пружању помоћи онима којима је то потребно. Остао је да живи у истом оном дому за убоге где је десетак година касније и преминуо.

Од 1948. године, 08. мај, у знак поштовања према Анри Динану, у целом свету се обележава као Светски дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/svetski-dan-crvenog-krsta-8-maj/