СВЕТСКИ ДАН ДАВАЛАЦА КРВИ, 14. ЈУН – ПАЛАНЧАНИМА 75 ЗАХВАЛНИЦА

Светски дан давалаца крви је дан у години посвећен добровољном давању крви. Обележава се 14. јуна – на дан када је рођен аустријски биолог и лекар Kарл Ландштајнер, који је заслужан за откриће крвних група код човека, за шта је 1930. добио Нобелову награду.

Светски дан давалаца крви је почео да се обележава 2004. године у Јоханезбургу и 23. маја 2005. скуштина Светске здравствене организације је усвојила резолуцију којом се сагласила да се овај дан обележава сваке године и препоручила земљама чланицама да он постане саставни део националних програма за повећање броја добровољних давалаца. Широм света, на овај дан, организују се различите манифестације са циљем да се подигне свест о виталној улози трансфузије крви у спасавању живота и унапређењу здравља људи, као и да се апелује на људе да редовно дају крв како би се спречиле несташице у болницама и клиникама, а посебно у земљама у развоју где су количине прикупљене крви веома ограничене.

Паланка се може подичити тиме да је увек показивала хуманост и да је велики број добровољних давалаца поникао у нашем граду. Тако ће и ове године паланачки Црвени крст доделити захвалнице за 75 давалаца који су се истакли у давању крви. Додуше из техничких разлога (захвалнице нису стигле на време) додела ће се са данашњег дана померити за Видовдан а међу награђенима ће се наћи давалац који је до сада 100 пута дао крва, двојица са 75 добровољних давања и шесторица који су крв добровољно дали 50 пута до сада.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/svetski-dan-davalaca-krvi-14-jun-palancanima-75-zahvalnica/

1 comment

    • Željko on 14/06/2018 at 10:56

    Otkud im ideja da dodelu zahvalnica organizuju radnim danom?

Komentari su onemogućeni.