СВЕТСКИ ДАН ДЕТЕТА У СРБИЈИ 30 ОДСТО ДЕЦЕ ДОЧЕКУЈЕ НА ГРАНИЦИ СИРОМАШТВА

Данас, на Светски дан детета, деца широм света и у Србији ће преузети важне улоге у медијима, политици, бизнису, спорту, и забави, да би указали на највеће проблеме са којима се суочавају, саопштила је Канцеларија Уницефа у Београду.

На данашњи дан се обележава годишњица Конвенције о правима детета, подсећа се у саопштењу, и указује да сва деца имају права из ове Конвенције, без обзира на то ко су, где живе, шта им родитељи раде, да ли су сиромашни или богати, којим језиком говоре, којој религији или култури припадају, да ли имају неку сметњу или инвалидитет.

Ипак, додаје се, упркос одредбама Конвенције и напретку који је постигнут, статистика показује да се деца у Србији и даље суочавају са великим изазовима.

Обележавање Светског дана детета ће омогућити да се чује глас деце и да она укажу на највеће изазове са којима се суочавају. Деца ће у Скупштини Републике Србије представити резултате истраживања, у којем су деца, посебно рањива деца, исказала своје мишљење о томе како виде проблем насиља и дала предлоге како оно може да се спречи, истиче се у саопштењу.

Истраживање је спровела организација Пријатељи деце Србије, а као део процеса развоја националног стратешког оквира за превенцију и заштиту деце од насиља.

Ову националну стратегију развија Радна група коју је успоставило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Деца ће ове резултате представити народним посланицима, представницима Владе Републике Србије, Савету за права детета, канцеларији Заштитника грађана, канцеларији Поверенице за равноправност, Мрежи организација за децу Србије и другим телима и институцијама који су задужени да свако дете у Србији буде сигурно, безбедно и заштићено од насиља.

Како се наводи, 8,4 одсто деце живи у апсолутном сиромаштву, а чак 30,2 одсто деце живи на линији сиромаштва, скоро 20 одсто деце није примило све вакцине, а близу 30 одсто деце млађе од 5 година нема адекватну исхрану.

Половина деце узраста од три до пет година не иде у вртић, а само 9 одсто најсиромашније деце и 6 одсто деце из ромских насеља похађа вртиће, скоро 80 одсто деце која живе у установама су деца са сметњама у развоју, више од 40 одсто деце је изложено насилним методама, дисциплиновања код куће које негативно утичу на њихов развој.

Извор Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/svetski-dan-deteta-u-srbiji-30-odsto-dece-docekuje-na-granici-siromastva/