СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Свим добровољним даваоцима крви Црвени крст Смедеревске Паланке честита Светски дан добровољних давалаца крви и захваљује се што редовно дају крв у име свих прималаца крви.

Тим поводом данас ће у 13 часова у Великој сали СО Смедеревска Паланка бити додељена признања вишеструким добровољним даваоцима крви.

Широм света данас се обележава Светски Дан давалаца крви.

Светски дан давалаца крви обележава се 14. јуна, на дан када је рођен аустријски биолог и лекар Карл Ландштајнер (1868—1943) који је заслужан за откриће крвних група, за шта је 1930. добио Нобелову награду.

Овај дан је почео да се обележава 2004. године у Јоханезбургу.

Широм света 14. јуна се обележава са циљем да се подигне свест о виталној улози трансфузије крви у спасавању живота и унапређењу здравља људи, као и да се апелује на људе да редовно дају крв како би се спречиле несташице у болницама и клиникама.

Овај дан је посвећен захвалности добровољним даваоцима крви. Обележава се да би се истакла димензија “дељења” и “повезаности” давалаца крви и пацијената. Уз то, усвојен је и слоган “Твоја крв ми је спасила живот. Подели живот, дај крв” да би се привукла пажња на улогу добровољног давања крви која утиче на друштвену кохезију и бригу о другима.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/svetski-dan-dobrovoljnih-davalaca-krvi/