СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ 2018-ПРАВИЛНА ИСХРАНА-УЛАГАЊЕ У БУДУЋНОСТ

После периода пада, број гладних у свету поново је у порасту. Према најновијем извештају Светске организације за храну и пољопривреду (FAO), данас више од 815 милиона људи пати од хроничне потхрањености. То значи да сваког дана гладује сваки девети становник наше планете!

С друге стране, чак 1,9 милијарди људи на свету има проблем прекомерне тежине,  док је око 600 милиона људи гојазно!

„Правилна исхрана – улагање у будућност“, јасно усмерена на други од 17 развојних циљева који је посвећен управо проблему глади у свету.

Чини се да је у 21. веку, и поред општег напретка друштва и незаустављивог развоја науке и технологије, на снази и даље озбиљна подела света – подела на гладне и сите! У свету годишње око 155 милиона деце млађе од 5 година, заостаје у неком аспекту физичког развоја услед потхрањености. Чак  45% смртних исхода код одојчади је директна је последица глади. Истовремено 3, 4 милиона људи широм наше планете умире од последица гојазности!

Овај вид друштвене неједнакости није заобишао ни нашу земљу. С једне стране, проблем гојазности и у Србији поприма одлике епидемије. Према последњим доступним подацима, гојазан је чак сваки пети одрасли грађанин наше земље, док их је више од половине у категорији предгојазних. Овај проценат из године у годину расте, а посебно забрињава што не заобилази ни најмлађе. Свако десето дете је предгојазно, а свако двадесето гојазно. С друге стране, сваки тринаести наш суграђанин и свако дванаесто дете у нашој земљи живе испод линије сиромаштва.

Сваке године, глад широм света однесе више живота него маларија, туберкулоза и АИДС заједно. Посебно поражавају слике гладних, ако знамо да се у свету годишње баци чак око једне трећине произведене хране! Овај бачени контигент неискоришћених намирница има вредност од око 2,6 трилиона долара! Ово је крунски аргумент који говори у прилог томе да наша планета у овом тренутку још увек има солидан потенцијал да произведе довољно хране како би сви били подмирени, али да се морају предузети озбиљне мере на свим нивоима у циљу смањења више него очигледне глобалне неравнотеже.

Ако се гледа који корак у будућност, процењује се да ће нас до 2050. године на планети бити око 9,6 милијарди, што диктира појачане потребе за свим ресурсима, па и за храном. Такав популациони раст захтеваће пораст производње хране за чак 60% у односу на садашњу. Са оваквом пројекцијом, глобални циљ „Без глади до 2030.“ чини се као заиста озбиљан изазов за све секторе друштва, глобално.

Али, и за сваког појединца!

  • Не бацајте олако храну!
  • Пажљиво тумачите етикете на прехрамбеним производима – не бацајте их пре времена!
  • Храните се разноврсно! Не мора сваки оброк садржати месо!
  • Приликом куповине дајте предност малим пољпривредним произвођачима и локалним радњама!
  • Рециклирајте! Разврставајте отпад у свом дому!
  • Бирајте чисте изворе енергије – енергију сунца и ветра… Користите штедљиве сијалице!
  • Штедите воду – заврните славину док перете зубе!
  • Не загађујте земљиште!
  • Не идите свуда аутом – користите бицикл, ходајте што чешће!
  • Будите инспирација другима – нека и они преиспитају и мењају своје навике!

Свако од нас може (и мора!) бити идеолог, покретач и промотер сваке, и најмање промене која ће све нас  водити ка светлијој будућности – без глади и сиромаштва! Немамо привилегију да то тумачимо као ствар избора! То је ОБАВЕЗА сваког становника ове планете, уколико желимо да нама и генерацијама које за нама остају,  она још дуго буде здраво, безбедно и пријатно уточиште.

Светски дан хране обележава се под окриљем Светске организације за храну и пољопривреду (FAO – Food and Agriculture Organization), а 16. октобар одабран је симболично као датум када је, давне 1945. године, основана ова специјализована агенција Уједињених нација. Циљ свих активности које се тим поводом реализују, у преко 150 земаља света, јесте да се општој јавности, али и доносиоцима одлука у локалним и интернационалним оквирима, укаже на проблем глади у свету, али и на значај достизања одговарајућег нивоа безбедности и квалитета намирница за све становнике наше планете.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/svetski-dan-hrane-2018-pravilna-ishrana-ulaganje-u-buducnost/