СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА ДАУНОВИМ СИНДРОМОМ

Светски дан особа са Даун синдромом обележава се ове 2018. године под слоганом „Мој допринос заједници“.  Специфичност овог дана је и то што се широм света грађани позивају да обувањем различитих чарапа покажу своју различитост и тако пруже подршку особама са Даун синдромом.

Дан особа са Даун синдромом први пут је обележен 2006. године у великом броју земаља, а Генерална скупштина Уједињених нација је 2012. године 21. март прогласила за Светски дан особа са Даун синдромом. Циљ његовог обележавања је да се информише јавност о Даун синдрому. За дан његовог обележавања симболично је изабран 21. март, јер је у основи Даун синдрома присутност 3 хромозома на 21. хромозомском пару.

Тим поводом на свом ФБ профилу запослени и полазници Дневног боравка за децу, младе и одрасле особе са сметњама у развоју „Пуж“, објавили су заједничку фотографију и текст следеће садржине:

Kажу да не треба да вас гледамо као другачије, да сте исти као и сви остали ! Нисте исти! Много сте бољи – искрени, поштени, емотивни, знате да волите, да се радујете, да се дружите, да се смејете и кад је тешко, да певате, играте, да загрлите и утешите!
Годинама све ово учимо од вас, и надамо се да ћете нас још много чему научити.
Волимо вас и подржавамо највише!!!

Гога, Ђоле, Младен, Бојан и Андра

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/svetski-dan-osoba-sa-daunovim-sindromom/