СВЕТСКИ ДАН ПЧЕЛА -20. МАЈ

Пчеле су један од најзначајнијих опрашивача – обезбеђују храну и безбедност у исхрани, одрживу пољопривреду, разноликост живог света, а исто тако доприносе и ублажавању климатских промена и очувању животне средине. Заштита пчела и пчеларства дугорочно доприноси смањењу сиромаштва, глади и очувању здраве животне средине и биодиверзитета. Пчеле нам обезбеђују високо квалитетну храну (мед, матични млеч и цветни прах) и дају основу за друге производе које користимо у здравству и шире (пчелињи восак, прополис и пчелињи отров). А поред тога пчеле раде још много шта!

Највећи допринос пчела и других опрашивача је опрашивање скоро три четвртине свих биљака, од којих производимо 90 % светске хране. Трећина светске производње хране зависна је од пчела, односно свака трећа кашичица хране је зависна од опрашивања.

Биљне културе које су зависне од опрашивања су значајан извор пољопривредних прихода, пре свега мањих и породичних газдинстава. Милионима људи обезбеђују радна места и доходак.

Пчеле имају значајну улогу у очувању еколошке равнотеже и биодиверзитета у природи. Опрашивањем обезбеђују и брину о екосистемима, животињским и биљним врстама, а доприносе и генетској и разноликости живог света.

Научне студије доказују да су пчеле све угроженије. Само заједничким доприносом можемо бринути о њиховој заштити и очувању њиховог животног простора.

Словенија активно подржава такве напоре, зато је у оквиру Организације Уједињених нација (УН) предложила да се 20. мај прогласи Светским даном пчела. Србија је била међу првим државама која је препознала значај иницијативе и подржала је. Након три године међународних напора државе чланице Уједињених нација су крајем 2017. једногласно прихватиле предлог и прогласиле 20. мај Светским даном пчела.

А зашто 20. мај? 1734. године родио се словеначки пчелар Антон Јанша, пионир савременог пчеларства и један од највећих пчеларских стручњака.

Фото: М. Матејић

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/svetski-dan-pcela-20-maj/