СВЕТСКИ ДАН ПРЕВРЕМЕНО РОЂЕНЕ ДЕЦЕ

Једна од десет беба роди се пре времена, широм света. У свету се, сваке године, пре времена роди 15 милиона беба. У Србији, више од 4000, или 11 беба свакога дана. Превремено рођењеје је водећи узрок смртности деце млађе од 1 године и други водећи узрок смртности деце млађе од 5 година. Сваке године, због превременог рођења, у свету умре милион беба. Превремено рођеном се сматра свака беба рођена пре пуних 37 недеља гестације.

Да би преживеле, превремено рођеним бебама неопходна је подршка бројних апарата и високо образованих, искусних и обучених медицинских стручњака. Након рођења, превремено рођене бебе се могу суочити са читавим низом компликација узрокованих њиховом незрелошћу: отворени артеријски дуктус који може може узроковати проблеме са срцем, низак крвни притисак, крварење у мозгу, ретинопатија повезана са прематуритетом, бројне инфекције, респираторни дистрес синдром, бронхопулмонарна дисплазија, некротизујући ентероколитис, застоји у дисању, хидронефроза, умбиликална и ингвинална хернија, хипотонија и хипертонија…

У зависности од гестацијске недеље у којој су рођена, проценат превремено рођене деце са каснијим дугорочним здравственим тешкоћама креће се од 30 до чак 60%. Најчешћи проблеми повезани са превременим рођењем су: кашњење у развоју, ретинопатија повезана са превременим рођењем, проблеми у социјализацији, органска обољења (система за варење, срца, плућа, оштећења слуха или вида), ментална ретардација, тешкоће у учењу или поремећај пажње, церебрална парализа.

Непосредно након рођења, превремено рођена беба бива одвојена од мајке, због неопходности посебног лечења и неге, које је веома компликовано и најчешће захтева интензивну негу. У тим околностима, родитељи превремено рођене деце изложени су огромном стресу, осећају немоћ, кривицу, анксиозност, страх.

Поред помоћи стручњака, драгоцена им је и подршка других родитеља са истим или сличним искуством. Из тог разлога, основано је Удружење родитеља превремено рођене деце Србије ,,Мали Див” које пружа подршку родитељима превремено рођене деце, током њиховог, често и вишемесечног, боравка у болници и месецима и годинама након отпуста из болнице. Чланови Удружења су волонтери, а пројекти се финансирају захваљујући донацијама и усмерени су на побољшање квалитета лечења и неге превремено рођене деце и јачање родитељске улоге и присуства у овом тешком процесу. Сви пројекти се реализују уз консултације са медицинским стручњацима, захваљујући којима су обликовани тако да конструктивно и квалитетно допринесу заједничким напорима лекара и родитеља за што бољи исход лечења превремено рођених беба.

Удружење ,,Мали Див” сарађује са другим националним удружењима широм Европе и света, уз подршку Европске фондације за бригу о новорођенчади (ЕФЦНИ). И ове године, Удружење ,,Мали Див,, се придружује активностима за обележавање 17. новембра, Светског дана превремено рођене деце, које се организују широм света, у циљу подизања свести у јавности о проблему превременог рођења. Захваљујемо се свим медијима који су заинтересовани да допринесу овом циљу, објављивањем чињеница о превремено рођеним бебама – малим дивовима!

У Београду, новембра 2018. године
Удружење родитеља превремено рођене деце Србије ,,Мали Див”

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/svetski-dan-prevremeno-rodjene-dece/

1 comment

    • . on 17/11/2018 at 08:31

    Da li će i Palanka da učestvuje u obeležavanju dana prevremeno rođenih beba?

Komentari su onemogućeni.