СВЕТСКИ ДАН ШТЕДЊЕ 31. ОКТОБАР

Данас се обележава светски Дан штедње који је установљен 31. октобра 1924. године у Милану на једном скупу банкара. Штедња уопштено значи  чување и одлагање материјалних добара и новца, на пример у банку… или штедионицу.

Поводом Светског дана штедње раније су недеља и месец након тога бивали су у знаку повољних услова за улоге. Ове године обележавање ће бити скромно, ако га уопште и буде.

Подаци говоре да је код нас на штедњу положено 1.138 милијарди динара, од те суме само је 51,28 милијарда у домаћој валути, остало је у еврима.

На улоге у еврима банке дају камате од 0,30 до 0,50, 0,60 до један одсто за орочене депозите годишње. Али, опрез! Ту имамо номиналну и ефективну камату, као и код кредита.

Номинална стопа је она коју банка даје, а за ефективу се увећава улог и клијенту се исплаћује на руке или рачун. Банке су у ту разлику урачунале порез од 15 одсто на каматни принос, колико код нас тај намет износи. Зато није лоше распитати се код орочења и за тај детаљ.

Шта се добија када се крене од банке до банке? У Интези је камата на девизне депозите орочене на годину 0,3 одсто и порез је урачунат. Ко уложи 10.000 евра, зарадиће 33. Пре неколико година то је било 300 евра.

У Експо банци позивају клијенте да уложе новац уз камату од један одсто номинално. Када се одбије порез, клијент добија стопу од 0,85. Значи, ко у банку положи 10.000 евра, наредне године ће имати на располагању зараду од камате од 85 евра.

Сличан је по каматама за евро и програм који има Прокредит банка. Они имају програм „флекси штедња” с каматом од један одсто номинално. То је акција која траје до краја новембра. Ефективно, уз порез, стопа је за годину 0,8 одсто. Клијент ту у сваком тренутку може да разрочи улог или само део, и да добије припадајућу камату.

Исто тако, може да дода неку своту и на то опет добије уговорену стопу, а све пропорционално суми коју је подизао или улагао. Све то може да уради из фотеље електронски. Та банка има зоне за улагање, односно подизање готовине, па се све може урадити без посете шалтеру.

Извор Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/svetski-dan-stednje-31-oktobar/