СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ 5. ЈУН

У Србији се данас низом акција и манифестација обележава Светски дан заштите животне средине који се ове године одржава под слоганом „Победити загађење пластиком“.

Циљ овогодишњег 5. јуна је да промовише различите начине на које свако може да допринесе борби против загађења пластиком. Проналазак пластике 1907. године сматрао се развојним открићем, те су биле сагледаване само предности њене употребе. Међутим, како је пластика нафтни производ, њена производња угрожава здравље људи и свих живих врста, а такође утиче и на климу планете.

Европска унија у фебруару је донела Директива о пластици која ограничава максималну годишњу потрошњу кеса на 90 по особи до краја ове године.

Иако Србија није чланица ЕУ, Министарство за заштиту животне средине недавно је потврдило да ће она у наредном периоду забранити употребу танких кеса и увести обавезну наплату пластичних врећица, у складу с Директивом.

Подаци говоре да се годишње у Србији потроше две милијарде кеса, односно да становник Србије употреби 300 кеса годишње, за разлику од Немца који искористи 60.

Те кесе најчешће завршавају у природи и на депонијама, а познато је да је за њихову разградивост потребно 1.000 година.

Светски дан заштите животне средине обележава се од 1972. године када је одржана Kонференција о заштити животне средине у Стокхолму на којој се окупило 113 држава, које су издале заједничку изјаву о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/svetski-dan-zastite-zivotne-sredine-5-jun-2/