СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА 7. АПРИЛ СЕ ОБЕЛЕЖАВА ПОД СЛОГАНОМ „ЗДРАВЉЕ ЗА СВЕ“

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, уз подршку Министарства здравља Републике Србије и Светске здравствене организације (СЗО) – Канцеларије за Србију, сваке године обележава 7. април, Светски дан здравља, као један од значајних датума из Календара јавног здравља. Ове године Светски дан здравља посвећен је доступности здравственој заштити и обележава се под слоганом „Здравље за све”. Ове године обележава се и јубиларних 70 година од иницијативе и првог обележавања овог важног датума од стране СЗО. Поводом обележавања Светског дана здравља 2018. године СЗО позива светске лидере да истрају у напорима за остварење циљева одрживог развоја на које су се обавезали  2015. године, а који као крајњи циљ имају унапређење здравља свих. Слоган „Здравље за све” овогодишње кампање је уједно седамдесетогодишња визија СЗО.

Од 2007. до 2016. године у нашој земљи уочен је пораст опште стопе смртности за 2,6 одсто. Више од половине свих смртних исхода, 51,7 одсто су последица болести срца и крвних судова, а готово свака пета умрла особа у 2016. подлегла је малигним туморима. Иако је очекивано трајање живота повећано у односу на годину раније, са 75,5 „обећаних“ година у просеку, још смо далеко иза становника земаља Европске уније где је просечни животни век пре готово пуну деценију био за 6,2 године дужи него што је сад очекивани у Србији.

Лекари кажу да то не значи да нам је генетика „лоша“, него да директно одсликава наш немар према здрављу и могућности нашег здравственог система. Болести се, у највећем броју случајева, касно откривају, мало се ради на превенцији, склони смо лошим животним навикама… Последица је више од 1,3 милиона лечених за годину дана у 127 болничких установа, који су на лечењу провели укупно 10,3 милиона дана, у просеку по 7,6.

Они који запостављају бригу о здрављу и превентиву, вероватно нису ни свесни да, према подацима СЗО, најмање половина светске популације тренутно није у могућности да добије основне здравствене услуге.

Према доступности и квалитету здравствене заштите, Србија је тренутно на 20. месту међу 34 европске државе. Бољи пласман на европској листи здравствених система, где смо једно време били последњерангирани, према званичном образложењу обезбедио нам је наставак информатизације здравственог система, скраћивање времена чекања на онколошку терапију, побољшано стање у области менталног здравља и резултати у трансплантацији органа.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/svetski-dan-zdravlja-7-april-se-obelezava-pod-sloganom-zdravlje-za-sve/