СВЕТСКИ ДАН ЗЛОУПОТРЕБЕ ДРОГА 26. ЈУН – ИЗ ПАЛАНАЧКЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА МЛАДЕ ПОРУЧУЈУ РЕЦИТЕ НЕ

– Према неким проценама, у свету има више од 30 милиона особа зависних од дроге. Годишње у свету од конзумирања дроге умре преко 200.000 особа.
– Употреба дроге значи разарање сопственог организма и скоро сигурну смрт, а подразумева и претходно разарање породице, улазак у криминал, као и потпуно лично посрнуће.
– Последњих година дрога је постала јефтинија и доступнија, нарочито услед појаве нових, синтетичких варијанти. На удару је пре свега млађа популација. У Србији се бележи алармантан пораст коришћења дроге код малолетника. Све је присутнија и у школама. Млади дрогу најчешће почињу да користе са 16-17 година. Креће се од такозваних безазлених опијата, за које важи заблуда да не воде у зависност, али углавном се завршава на хероину, најчешће између 21. и 23. године.
– Дрогу обично неко понуди – у кафићу, у школи, или на журци – као необавезно задовољство. Наводно, само да се проба. Наводно, само једанпут. Овај тренутак је и најкритичнији. Такву понуду свакако треба одбити, јер су то заправо одшкринута врата трагедије.
– Овај мали текст је порука пре свега младима – али и родитељима. Невоља је и то што се са лечењем од зависности обично крене тек десетак година након почетка конзумирања опијата.
– Канцеларија за младе упућује апел свим младима, да дрога не представља никакво задовољство, нити излаз из евентуалних проблема, већ представља бекство и патњу – и готово сигуран, фаталан исход. – Реците НЕ.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/svetski-dan-zloupotrebe-droga-26-jun-iz-palanacke-kancelarije-za-mlade-porucuju-recite-ne/