СВИ ТРОШКОВИ БАНКЕ МОРАЈУ НА УВИД

Колики је трошак одржавања текућег рачуна, како се он наплаћује, колика је провизија за разна плаћања и остале накнаде повезане са рачунима грађана у банкама, ускоро ће бити обједињене на једном месту – интернет страници Народне банке Србије. На тај начин ће грађанима постати лако доступни подаци о свим трошковима које банкари наплаћују у вези са платним рачунима. Ово је једна од новина предвиђена новим законом чији је нацрт још у изради.

– Предлог законског решења ће садржати одредбу по којој ће Народна банка Србије бити овлашћена да утврди и објави на својој интернет презентацији листу од најмање десет, а највише двадесет репрезентативних услуга повезаних с платним рачуном које се наплаћују, а које нуди најмање један пружалац платних услуга у Републици Србији – истичу у НБС. – Наведена листа би садржала појмове и објашњење за сваку од наведених услуга. Пружаоци платних услуга би били у обавези да користе стандардизовану форму документа о накнадама, коју ће морати без накнаде да доставе потрошачу пре закључења оквирног уговора о платном рачуну, истовремено са другим информацијама утврђеним прописима. Тиме ће се свакако олакшати потрошачима упоређивање накнада за услуге које нуде различити пружаоци платних услуга.

У централној банци очекују да ће, на овај начин, банке бити приморане да прате своје конкуренте и да клијентима понуде ниже цене накнада, како би придобиле што већи број корисника.

– Једноставно, када потрошач буде могао да без већих тешкоћа упореди накнаде различитих пружалаца платних услуга за исте платне услуге, биће и у прилици да промени свог пружаоца платних услуга за неког другог – истичу у НБС. – Даље, истим законским решењем поједноставиће се процедура за замену банке која води платни рачун.

Извор Бета

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/svi-troskovi-banke-moraju-na-uvid/