СЗО УПОЗОРАВА: САОБРАЋАЈНЕ НЕСРЕЋЕ ГЛАВНИ УЗРОК СМРТИ ДЕЦЕ И МЛАДИХ

Све више људи у свету страда у саобраћајним несрећама, чак 1,35 милиона годишње, упозорила је Светска здравствена организација (СЗО), забринута због мањка мера безбедности у сиромашним земљама. У годишњем извештају о безбедности на путевима, СЗО је навела и да су саобраћајне несреће главни узрок смрти деце и младих, од пет до 29 година.

Последњих година укупан број мртвих на путевима у свету не престаје да расте, па је тако ове године забележено 1,35 милиона жртава док их је 2009. било више од 1,2 милиона.

„Те смрти су неприхватљива цена за мобилност. Не постоји ниједан изговор за неактивност“, наводи се у саопштењу генералног директора СЗО Тедроса Аданома Гебрејесуса. СЗО је као позитивну ствар навела то што је стопа смртности у односу на светску популацију последњих година стабилизована, чему су помогли напори богатијих и средње богатих земаља да повећају безбедност на путевима.

Експерти тај успех највише приписују бољим законским решењима која се тичу главних ризика као што су брзина, вожња под дејством алкохола и некоришћење појаса, кациге за мотоциклисте или посебног седишта за децу.

Наведена је и важност инфраструктуре попут тротоара и бициклистичких и мотоциклистичких стаза, као и побољшање стандарда за возила.

Ипак, док се у богатим земљама стање поправља, ниједна сиромашна земља није забележила пад број жртава, највећим делом због недостатка мера за побољшање безбедности, наводи се у извештају.

Највећа стопа смртности на путевима је у Африци (26,6 на 100.000 становника), док је најнижа у Европи (9,3 на 100.000 становника).

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/szo-upozorava-saobracajne-nesrece-glavni-uzrok-smrti-dece-i-mladih/