ТА ПЕЋИ ТОПЕ НОВЧАНИКЕ

Иако је ледени талас захватио нашу земљу овог месеца, многим потрошачима пустош у новчаницима направили су већ и рачуни за струју за потрошњу у децембру прошле године. По свему судећи, грађани су чешће укључивали грејалице или стан догревали коришћењем клима-уређаја јер је прошлогодишњи децембар био хладнији него онај 2015. године, а рачуни су већи и због скупљег киловата, пошто је од 1. октобра 2016. године струја скупља 3,8 одсто, а у обрачун је ушло и неколико дана овог месеца.

Већа потрошња струје последњег месеца у години потпуно је уобичејена, а како кажу из ЈП „Електропривреда Србије”, сваког децембра просечна потрошња струје већа је него у месецу који му претходи јер су тада и спољне температуре ниже, а повећање се креће око десет одсто у просеку. Из тог предузећа указују на то да је просечна децембарска потрошња прошле године била више од 20 одсто већа од новембарске те да је у обрачун за тај месец ушло и неколико дана јануара. Наиме, у оквиру законских норми, бројила се очитавају од 1. до 6. у месецу, а пошто је ледени талас током новогодишњих празника драстично повећао потрошњу у целој Србији, указују у ЕПС-у, могући су увећани рачуни за децембар, али дани који су обухваћени у очитавању за децембар, неће ући у обрачун за јануарски рачун.

Дакле, рачуни су стигли и ваља их платити, а будући да је овог месеца било и те како хладно, треба водити рачуна о томе да, због веће потрошње, и рачуни који буду стигли у фебруару не буду још виши. Иако већа потрошња струје значи и издвајање више новца, уколико се води рачуна о времену када се струја троши, ни више потрошених киловата не мора нужно да значи и већи рачун. Истовремено, ако се о томе не води рачуна и ако потрошења пређе у најскупљу, црвену зону, рачун ће бити папрен. На то упозоравају и у ЕПС-у, указујући на то да укључивање термоакумулационих пећи током дана, када је киловат скупљи, може повећати рачун и до 25 одсто, а да се он значајно увећава и када се станови додатно загревају коришћењем грејалица, клима-уређаја…

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/ta-peci-tope-novcanike/

5 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

 1. Зашто трећу тарифу укњучују у време док тече друга тарифа??? А трећу укључују кадим се „навије“ као „хладе“ систем. Уствари „хладе“ потрошаче по налогу владе и овог што се нескида са тв-а…

  • Aaaa on 21/01/2017 at 20:50

  Nemojte da ukljucujete jeftinu tarifu kad vi hocete nego kad treba,pa nece biti te navodno povecane potrosnje.Mislite da je neko blesav.

  • Zoran on 21/01/2017 at 20:42

  Nije velika potrosnja nego gospoda iz elektromorave ukljucuju trecu tarifu i kad treba i kad ne treba.Mislite gospodo da je neko budala.

  • www on 21/01/2017 at 18:10

  Jeftina struja je od 22 h do 6 h,a to i sami mozete videti ako pogledate svoje brojilo. Crvena strelica prema gornjem broju je skuplja a prema donjem jeftina.

  • Sss on 21/01/2017 at 12:47

  Neka neko da tačnu i proverenu informaciju od koliko do koliko sati je jeftina struja, noću?!? Mogao bi i urednik sajta da se raspita za tu informaciju, za sve gradjane Palanke!

Komentari su onemogućeni.