„ТАМО ДАЛЕКО НА КРФУ И ВИДУ“ ПРЕДСТАВА УЧЕНИКА ОШ „РАДОМИР ЛАЗИЋ“ (ВИДЕО)

azaqnja3Основна школа „Радомир Лазић“ из Азање је и овог новембра, трећи пут заредом, свечано обележила годишњицу, која се односи на учешће Србије у Великом рату.

 

Након Свечаних програма „У славу и част предака и Отаџбине“ (2014) и „Из Србије с љубављу“ (2015) ове 2016. године смо отишли корак даље припремивши позоришну представу под називом „ТАМО ДАЛЕКО на Крфу и Виду“.

Премијери, која је одиграна у Дому културе у Азањи, присуствовало је око 200 ученика, мештана али и гостију.azanja2  

Међу гостима су били: господин Петар Милић, председник општине Смедеревска Паланка, и његов помоћник господин Радослав Симић, као и одборници из Азање Драган Минић, Зоран Ћосић и Марина Витић. Свечаност су уприличили и јереј Дејан Ненадовић, старешина Храма Светих бесребреника Козме и Дамјана у Азањи, мајор Марко Катанић, командант касарне „Генерал Живко Павловић“ у Смедеревској Паланци, господин Славољуб Стојадиновић, председник пожаревачког Градског одбора Удружења потомака ратника Србије од 1912-1920, са сарадницом Анком Петрушевски, као и представници локалног огранка господа Жарко Талијан и Слободан Срејић. Вредно помена је и присуство директорке библиотеке у Смедеревској Паланци Ирене Поповић, председника Општинског одбора Удружења „Краљевина Србије“ из Смедеревске Паланке Саше Станисављевића као и представника НВО „Наша Србија“ из Београда Ане Грујић и Милоша Макевића.azaja1

Реч-две о самој представи. Представа прати временски период од Светог Ђурђица 1915. године, приказујући страхоте страдања на Крфу и Виду, па до припрема за повратак у Отаџбину и поход на Кајмакчалан. У представи су главне улоге поверене нашим најстаријим ученицима, нашим осмацима, а целу причу су употпунили ученици шестог и седмог разреда својим изузетним епизодним улогама.

У представи су учествовали: Матија Витић (Милутин), Немања Поповић (Краљ Петар Карађорђевић), Александра Јоксимовић (наредник Софија Јовановић), Никола Аранђеловић (наредник Младен), Теодора Ћосић (мед. сестра Јелисавета Дојкић), Јована Батинић (др Елси Инглис), Михајло Ђорђевић (проф. Илија Ђукановић), Јована Радомировић (Чедомир Лазаревић), Александра Ранковић (Ристо Марјановић), Ивана Адамовић (сељак Дамњан), Марија Талијан (мајка), Марко Никодијевић (син), Миљана Палић (Крфљанка), Александра Јоветић (дете на Крфу) и Милица Ђуричић (рецитатор).

Текст је настао адаптацијом више дела. Коришћена су дела Бранислава Нушића („Деветстопетнаеста“), Данка Поповића („Књига о Милутину“), Милована Витезовића („Чарапе краља Петра“), Антонија Ђурића („Солунци говоре“), Драгутина Паунића и Милије Ђорђевића („Србијицо, душо горка“), мр Адама Стошића („Велики дани Србије 1914-1918“), Стевана Јаковљевића („Српска трилогија“) , као и делови из документарног филма РТС „Срби на Крфу“). Сценарио, костимографију, сценографију и режију потписује дипломирани историчар Дамир С. Живковић, а за шминку и фризуре је била задужена госпођа Славица Поповић, мајка нашег ученика.

Представа је употпуњена и адекватном музиком као и визуелним ефектима и снимцима. Све је документовано захваљујући колегама Сави Самарџићу и Бојану Стојадиновићу који су читаву свечаност снимили и фотографисали. Свих 50 минута трајања представе у сали је владала потпуна тишина што само говори о томе да су наши глумци успели да одрже пажњу све време. Коментаре и критике слушаћемо пажљиво наредних дана како би представа била још боља. Уједно позивамо све заинтересоване да нам се јаве уколико желе да виде представу у свом месту.

Дамир С. Живковић, директор ОШ „Радомир Лазић“ Азања

ТАМО ДАЛЕКО на Крфу и Виду (уводно обраћање) from Дамир Живковић on Vimeo.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/tamo-daleko-na-krfu-i-vidu-predstava-ucenika-os-radomir-lazic-video/