ТЕСТОМ ИЗ СРПСКОГ ЈЕЗИКА ПОЧЕЛО ПОЛАГАЊЕ МАЛЕ МАТУРЕ

Тестом из српског језика, који се полаже данас у 9 сати, почиње мала матура за осмаке. У уторак је тест из математике, а у среду комбиновани тест (хемија, физика, историја, географија, биологија).

Према подацима Министарства просвете, осми разред је завршило 69.388 ученика, а слободних места у средњим школама има 76.239, што значи да ће сви моћи да се упишу. Али, да ли ће уписати жељену школу зависи од успеха на завршном испиту и у основној школи. На основу успеха из шестог, седмог и осмог разреда ђаци могу да добију максимум 60 бодова, а мала матура положена без грешке доноси 40 поена.

Завод за вредновање квалитета образовања спремио је задатке за тестове, они су у недељу дистрибуирани по школским управама, а данас ће их, непосредно пред почетак теста из српског, преузети директори школа. Тестове ће до школских управа пратити полиција, а у Заводу су примењене посебне мере безбедности како задаци не би доспели у јавност.

У Смедеревској Паланци је ове године домаћин завршног испита за све школе ОШ „Вук Караџић“ што значи да ће се одавде дистрибуирати сви тестови за сва три дана и да ће се сви урађени тестови прегледати у овој школи.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/testom-iz-srpskog-jezika-pocelo-polaganje-male-mature/