ТЕСТОВИ ЗА МАЛУ МАТУРУ НА ТАЈНОЈ ЛОКАЦИЈИ

Тестови за малу матуру већ су у штампи, а ове године, ради веће безбедности, Министарство просвете је одлучило да у тајности држи податке о штампарији која је задужена за израду тестова. За генерацију од 69.000 осмака спремно је 72.000 тестова, који ће до школских управа, а потом и школа, стићи у сигурносним кесама и нико неће моћи да их види до среде, када је први дан тестирања.

Осмаци ће у среду од десет до 12 часова полагати завршни испит из српског, односно матерњег – мађарског, албанског, босанског, румунског, русинског, словачког и хрватског језика. Тест из математике заказан је за четвртак, 15. јун, у десет часова, а комбиновани тест у петак, 16. јуна, у исто време. За све ученике задаци из математике и питања са комбинованог теста – из физике, хемије, биологије, географије и историје – биће исти, само ће са српског бити преведени на мањинске језике. Задаци из матерњег језика и књижевности писани су за сваки језик посебно.Правила су остала слична као и претходних година. Директори ће тестови преузимати из школских управа на сам дан полагања, до седам ујутру, и мораће да брину о њиховој сигурности. Сами се изјашњавају да ли им је потребна полицијска пратња за транспорт тестова до школе

На сваком тесту биће по 20 питања, а ученик који одговори тачно на сва питања може да освоји максимално десет бодова на једном тесту, укупно 30. Још 70 бодова имаће ученици са свим петицама у шестом, седмом и осмом разреду. Број бодова из школе израчунава се тако што се успех из шестог разреда, заокружен на две децимале, помножи са четири, а успех из седмог и осмог са пет.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/testovi-za-malu-maturu-na-tajnoj-lokaciji/