ТОКОМ МАЈА ВИШЕ ОД 3000 ЗАХТЕВА ЗА ЗАМЕНУ ВОЗАЧКЕ ДОЗВОЛЕ ПУТЕМ ЕУПРАВЕ

Више од 3.000 корисника поднело је  од почетка маја до данас, захтев за замену старе папирне за нову картичну возачку дозволу путем националног Портала еУправа (www.euprava.gov.rs) , саопштило је данас Министарство државне управе и локлане самоуправе (МДУЛС). 

Како је наведено, услуга еВозачка, у последње три недеље, има стални тренд раста иако је једна од комплекснијих на Порталу еУправе и има извесна ограничења у употреби.  
Подсећа се да је крајњи законски рок за прибављање нове возачке дозволе 10. јун и позивају грађани да преко националног Портала еУправа подносе захтеве како би  избегли гужве и шалтере. 

Преко еВозачке могуће је поднети захтев само за издавање прве картичне дозволе.
У саопштењу се истиче да је еВозачкој могуће приступити преко претраживача „Internet Explorer“, а за електронско подношење захтева неопходни су чипована лична карта и читач картичних докумената.

Директор Дирекције за електронску управу Душан Стојановић казао је да подношење захтева преко еУправе није могуће за возаче којима је право управљања моторним возилима ограничено или дозвола издата на краћи рок по уверењу о здравственој способности, наглашавајући да  еВозачку не могу користити грађани старији од 65 година живота, као ни они који поред старе имају и возачку дозволу издату од стране друге државе.

Стојановић је додао да се процењује да ће у наредне две недеље више од 180.000 возача, који још увек нису ушли у процедуру, поднети захтев за издавање нове картичне возачке легитимације и да је због тога  важно да грађани не чекају „последњи час“, како не би направили колапс на шалтерима или Порталу.
Грађанима је омогућено да преко еВозачке , без доласка у полицијску станицу, замене возачке дозволе  путем Интернета, а како се прецизира у саопштењу након што захтев успешно пошаљу преко Портала еУправе и уплата такси буде прокњижена, корисник добија информацију да се његова возачка дозвола налази у полицијској станици, према месту пребивалишта, и да може да је подигне. 

Ова услуга у рад је први пут пуштена априла 2014. године и од тада је услугу МУП-а, еВозачке искористило више од 8.000 корисника националног Портала еУправа, односно  у 2016.  њих 576, а од почетка 2017. до данас више од 4.000.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/tokom-maja-vise-od-3000-zahteva-za-zamenu-vozacke-dozvole-putem-euprave/