ТРЕЋИНА ГРАЂАНА НЕ ВЕРУЈЕ МЕДИЈИМА

Више од трећине грађана Србије (39 одсто) не верује медијима, док 23 одсто има делимично или потпуно поверење у медије, показало је истраживање представљено данас на конференцији “Media Talks“ у организацији УСАИД-овог пројекта јачања окружења за одрживост медија.

Најновију анализу о навикама и потребама медијске публике у Србији спровео је ЦЕСИД, а програмски директор Бојан Клачар рекао је да медијима чешће не верују они који живе у већим и боље развијеним местима, образованији су и урбанији и имају од 20 до 40 година.

„Оно што је парадоксално, поверење млађе популације је веће у социјалне мреже него у телевизију или националне медије, а разлог за такав тренд је садржај медија и што млади на социјалним мрежама виде себе и своје друштво“, рекао је Клачар.Истраживање је показало да сваки четврти испитаник (24 одсто), највећи проблем медија види у лажним вестима, док је за 16 одсто најпроблематичнији утицај политичких странака.

Истраживање се бавило и интересовањем публике за локалне теме, а показало се да публику на првом месту занима временска прогноза, затим комуналне информације, локална културна дешавања, манифестације забавног карактера и историја града.Кратки видео садржај је медијски формат који је најпожељнији за четвртину грађана у Србији (26 одсто).

“За краће фактографске текстове одлучило се 19 одсто испитаника, а за дуже аналитичке текстове свега седам одсто“, навео је Клачар.Анализа је показала да 62 одсто људи преко мобилних телефона приступа медијском садржају на интернету, преко рачунара 19 одсто, док интернет не користи чак 18 одсто исопитаника.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/trecina-gradjana-ne-veruje-medijima/