ТРИ ОПЦИЈЕ НАСТАВЕ ОД 1. СЕПТЕМБРА

Настава на даљину, од куће или онлајн, како год да је назовемо била је нешто ново са чиме су се сусрели како ђаци тако и наставници крајем прошле школске године јер боравак у школским клупама није био безбедан због корона вируса.

Епидемиолошка ситуација у нашој земљи и даље није сјајна, предстоји нам најава другог таласа на јесен, али ту је и 1. септембар, почетак нове школске године и дан када се ђаци и наставници враћају у школе. Како ће све то изгледати још увек није прецизирано, али постоји неколико варијанти.

1. ВРАЋАЊЕ НА СТАРО

Једна од могућности јесте да се врати стандардна, нормална верзија одржавања наставе, односно да ђаци иду у школу као и раније. Да би се све одвијало као по старом потребно је да дође до значајног пада броја заражених и да епидемиолошка слика буде безбедна.

2. МАЛО У УЧИОНИЦИ, МАЛО КОД КУЋЕ

Према неким најавама постоји могућност и да ђаци своје радно окружење смењују на две недеље. Тачније, да две недеље наставу прате од куће, а да онда наредне две недеље иду у школу како би одговарали, радили вежбе и консултовали се са наставницима о свему што им је потребно за успешнији рад. Такође, ако буду на радном задатку у школи поштоваће се све епидемиолошке мере, биће знатно мањи број ђака по учионицама, а неће имати ни друга из клупе јер због поштовања дистанце свако мора да седи сам.

О оваквом систему је раније говорио и министар просвете Младен Шарчевић.

– Уколико вирус буде присутан, а пандемија јењавала, спремамо се за комбиновани модел. То практично значи да би ђаци имали онлајн наставу, али и сваку другу недељу долазили у школу, како би радили вежбе, додатне консултације, одговарали. Практично проводили наставну недељу на коју су иначе навикли – рекао је раније министар просвете.

Он је појаснио да би уз поштовање епидемиолошких мера то практично значило да су једне недеље у школи, на пример, први и трећи разред средње школе, а наредних седам дана други и четврти.

– Организација наставе, па и комбиновање није проблем за старије основце, средњошколце и факултетлије. Посебна пажња је усмерена на најмлађе ђаке, односно на оне од првог до четвртог разреда основне школе, који не могу да буду сами код куће – истакао је тада министар.

3. ВАНРЕДНА ВАРИЈАНТА

Уколико јесен дочекамо са другим таласом корона вируса и ако се епидемија не примири, не преостаје ништа друго него да се настава одржава онлајн као што је то било и крајем прошле школске године.

Наставници вредно раде током лета. часови су се снимали и све ће бити спремно уколико буде било потребно да се поново учи од куће. Ипак, оно што може да буде проблем јесте како ће да се врши испитивање и оцењивање с обзиром на то да наставици и ђаци нису у могућности да се сусретну „очи у очи“ и тако размене знање.

Ово јесте и најбезбеднија варијанта уколико и даље буде велика циркулација вируса, али са друге стране од оваквог сценарија родитеље боли глава.

– Од саме могућности да ми деца остану у кући и да имају онлајн наставу већ ме боли глава. То је било могуће у краћем периоду, али на дуже… Деца ће можда да полуде, а ми родитељи сигурно. Не знам да ли да им купујемо свеске и оловке или лаптоп. Да ли да бирамо свеске по њихиовом или нашем укусу, јер нисам сигурна ко ће више да их користи – рекла је мајка једног основца и једног средњошколца.

За сада, ђацима остаје само да одморе још мало до почетка нове школске године, а радницима у просвети и родитељима да се припреме за сваки од могућих сценарија који се очекују на јесен.

Извор: Блиц

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/tri-opcije-nastave-od-1-septembra/