У ЦИЉУ СМАЊЕЊА БРОЈА ПОГИНУЛИХ НАБАВЉЕНИ НОВИ УРЕЂАЈИ ЗА МЕРЕЊЕ БРЗИНЕ

Министарство унутрашњих послова је набавило 51 уређај за мерење брзине кретања возила са рачунарском опремом помоћу које ће се сакупљати и анализирати подаци о саобраћајним незгодама како би се смањио број повређених и погинулих на путевима у Републици Србији.

„Нове уређаје за мерење брзине прати рачунарска опрема помоћу које можемо да преузимамо податке са свих радарских уређаја у Србији које ћемо укрстити са подацима о саобраћајним незгодама, а све у циљу како бисмо усмерили рад саобраћајне полиције и смањили број погинулих и повређених на путевима“, рекао је начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а Небојша Арсов.

Према његовим речима, анализом преузетих података моћи ће и да се утврди на којој локацији су полицијски службеници користили радаре и да ли су били правилно подешени.

„У случају да утврдимо да полицијски службеници радарске уређаје нису правилно подесили биће санкционисани“, нагласио је Арсов.

Према подацима Управе саобраћајне полиције непрописна брзина је један од узрока у више од 50 процената саобраћајних незгода са погинулим лицима. Такође, како је начелник Управе саобраћајне полиције рекао, анализе Европске комисије указују да поред неприлагођене брзине, вожња под дејством алкохола и некоришћење сигурносних појасева су главни проблем безбедности саобраћаја.

„У периоду од 21. до 27. августа на путевима Европе и Србије, односно на територији земаља чланица ТИСПОЛ-а, биће организована акција појачане контроле брзине кретања возила. У Србији ће у том периоду свакодневно и током ноћи бити мерена брзина кретања возила“, нагласио је начелник Арсов.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/u-cilju-smanjenja-broja-poginulih-nabavljeni-novi-uredjaji-za-merenje-brzine/