У СМЕДЕРЕВУ ПРЕДСТАВЉЕН ПРОЈЕКАТ „ЛСГ 4 ЛАП“ ЗА СМЕДЕРЕВСКУ ПАЛАНКУ, ВЕЛИКУ ПЛАНУ, КОВИН

У четвртак, 7. фебруара, 2019. године у Градској управи Града Смедерева одржана је свечана конференција на којој је представљен пројекат „ЛСГ 4 ЛАП – Трајна решења за интерно расељена лица и повратнике кроз партнерство”.

Пројекат заједнички реализују УГ Иницијатива за развој и сарадњу (ИДЦ), Град Смедерево, општина Смедеревска Паланка, општина Велика Плана и општина Kовин. Пројекат финансира Европска унија путем Делегације Европске уније у Србији у оквиру програма „ЕУ подршка одрживим решењима за интерно расељене и реинтеграцију повратника” укупне вредности 5,65 милиона евра.

Присутнима се обратила Градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, као и господин Иван Гергинов, испред Kомесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, који су говорили о важности регионалне сарадње и донаторске подршке за побољшање услова живота социјално рањивих група на локалу. Представници Града Смедерева и општина Смедеревска Паланка, Велика Плана и Kовин представили су улогу и значај који овај пројекат има за становништво њихових локалних самоуправа. Они су позвали своје суграђане да се путем wеб сајтова и огласних табли локалних самоуправа детаљније информишу о отвореним јавним позивима за интерно расељена лица и повратнике по Споразуму о реадмисији за доделу помоћи у виду грађевинског материјала и пакета економског оснаживања. На располагању потенцијалним корисницима у ове 4 локалне самоуправе стоје и повереници за избеглице и миграције, где сви заинтересовани могу добити потребне информације и помоћ у процесу конкурисања.

Јавни позиви за доделу помоћи у виду грађевинског материјала и пакета економског оснаживања, отворени су до 04. марта 2019. године, а ускоро ће бити отворени и позиви за помоћ у виду куповине сеоских домаћинстава за интерно расељена лица и повратнике по Споразуму о реадмисији.

Пројекат „ЛСГ 4 ЛАП – Трајна решења за интерно расељена лица и повратнике кроз партнерство“ почива на регионалном приступу и тежи да одговори на потребе најугроженијих породица са територије ове четири јединице локалне самоуправе. За 48 породица интерно расељених лица и повратника по Споразуму о реадмисији биће обезбеђена трајна стамбена решења. Од тога за 13 породица кроз куповину сеоског домаћинства и мали грант за адаптацију и опремање домаћинства, а за 35 породица кроз набавку пакета грађевинског материјала за адаптацију постојећих стамбених услова. У оквиру пројекта 40 корисника добиће помоћ у виду пакета економског оснаживања, који се састоји из обуке и гранта за набавку основних средстава за покретање бизниса.

ИДЦСербиа

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/u-smederevu-predstavljen-projekat-lsg-4-lap-za-smederevsku-palanku-veliku-planu-kovin/