У СРБИЈИ СЕ ПОПИЈЕ ВИШЕ ОД ПЕТ МИЛИОНА КУТИЈА ЛЕКОВА ЗА СМИРЕЊЕ ГОДИШЊЕ

Грађани Србије годишње попију пет и по милиона кутија лекова за смирење, а у 2018. је прописано и реализовано 3,2 милиона рецепата“бромазепама“, „диапазема“ и „лоразепама“, показују подаци Републичког завода за здравствено осигурање, које преноси Политика.

Поред тога, у Србији је прошле године издато 1,59 милиона рецепата за антидепресиве, а у апотекама је издато око два милиона паковања.

Сви ти лекови обично се преписују старијим особама, али немедицинска употреба је највећа управо код младих од 18 до 25 година, а анализа потрошње показује тренд раста у последњих десетак година у Србији.

Директор Клинике за психијатријске болести „Лаза Лазаревић“ Ивана Сташевић Карличић указала је да се ти лекови често злоупотребљавају, јер су лако доступни и ефекат остварују брзо.

Већина људи која злоупотребљава анксиолитике први пут је лекове набавила бесплатно од пријатеља, рођака или их чак добила на рецепт од лекара. То што се ефекат ових лекова осећа готово тренутно још је један од разлога за злоупотребу.

ФОНЕТ

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/u-srbiji-se-popije-vise-od-pet-miliona-kutija-lekova-za-smirenje-godisnje/