У СРБИЈИ ВЕЛИКИ БРОЈ СТАРИХ ЖИВИ У СИРОМАШТВУ

Широм света се данас, 1. октобра, обележава Међународни дан старих, а повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић каже да су у Србији у популацији старих посебно угрожени људи који живе сами, они са инвалидитетом, припадници ромске националне мањине и старије жене, нарочито у руралним подручјима.

Такође, додаје да велики број старих живи у ризику од сиромаштва или сиромаштву.

Стари су изложени злостављању, занемаривању и самоћи. Велики број болује од деменције и когнитивних поремећаја који се не разумеју на прави начин, рекла је Јанковић за Танјуг.

Она је приметила да је данас у Србији још увек срамота отићи код лекара, те да нема адекватног односа према здрављу и култури старења.

Живимо у друштву где се фаворизују брзина, младост, прилагодљивост… Положај старих је неповољан и то зависи од тога где, како и с ким живите, навела је повереница.

Она је додала да је институција коју води, упркос томе што Србија дели судбину Европе по питању старења популације, на време препознала негативне демографске трендове.

Добро је укључивати старије у коришћење савремених технологија кроз дигитално описмењавање, али треба узети у обзир њихове године живота. Међутим, постоји опасност од новог облика дискриминације, ако велики број старих не може да користи ове сервисе, навела је повереница.

Јанковић је поручила да је посебно поносна што је недавно из Београда послата порука да нема толеранције према дискриминацији старих.

Годишњи извештај Повереника за заштиту равноправности показује да је у години пандемије највише притужби било због дискриминације старијих од 65 година, и то због забране кретања и других мера током ванредног стања, приступа државним институцијама у здравству и пензијском и инвалидском осигурању.

Међународни дан старијих особа је прогласила Генерална Скупштина Уједињених нација 1990. године.

Према појединим демографским пројекцијама у Србији има више од 1.400.000 људи старијих од 65 година, док је у свету готово милијарду људи старијих од 60 година.

Процењује се да ће у наредних неколико деценија глобална популација значајно остарити, а ова иницијатива има за циљ да скрене пажњу да је популацији у познијој животној доби потребно обезбедити достојанствено старење и добар квалитет живота.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/u-srbiji-veliki-broj-starih-zivi-u-siromastvu/