У СРБИЈИ ЗА ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ИЗДАТО 20 МИЛИОНА РЕЦЕПАТА ЗА ЛЕКОВЕ

За лекове на рецепт који су издати на терет средстава обавезног здравственог осигурања у прва четири месеца ове године, Републички фонд за здравствено осигурање је издвојио око 9,49 милијарди динара, што је за око 5,68 одсто више него што је плаћено за медикаменте у истом периоду у 2016. години. У просеку, РФЗО по једном рецепту издваја око 463 динара.

„За прва четири месеца у овој години, прописано је и реализовано у апотекама око 20,5 милиона рецепата, што је за око 0,20 одсто већи број рецепата у односу на исти период у 2016. години, када је прописани број рецепата износио око 20,46 милиона. Највећи број издатих паковања лекова је из групе кардиоваскуларних обољења и чини готову половину укупног броја прописаних медикамената“, појашњава за „Политику“ в. д. директора РФЗО-а Верица Лазић.

Међутим, то што су лекари прописали одређене лекове на рецепт не мора да значи да су их пацијенти и попили. Истраживања показују да постоји велика могућност да после неког времена пацијент не жели више да узима медикаменте мислећи да су непотребни. Прва „криза“ најчешће настаје за два до три месеца од тренутка од када је добио терапију, друга је за годину дана, а најтежа за две године. После десет година, два од три пацијента не узимају редовно терапију за висок крвни притисак, а око 20 одсто болесника посети лекара како би узела нове лекове и продужила терапију.Лекари наглашавају да ће увођење електронског рецепта довести до тога да ће се тачно знати по имену који лекови су најпродаванији, што ће значити креаторима здравствене политике да боље планирају снабдевеност медикаментима или смање партиципације за одређене таблете.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/u-srbiji-za-cetiri-meseca-izdato-20-miliona-recepata-za-lekove/