У ТОКУ УРУЧЕЊЕ РЕШЕЊА ЗА ПОРЕЗ НА ОРУЖЈЕ

Пореска управа Републике Србије саопштила је да је у току уручење решења о утврђеномпорезу на регистровано оружје за 2017. годину. Ова врста пореза плаћа се за сваки комад оружја. 

За аутоматску пушку порез износи 12.920 динара, а за полуаутоматску 5.180 динара. 

За оружје за личну безбедност за које је издат оружни лист за држање оружја, односно колекционарска дозвола, порез је 3.500 динара, а уколико је уз то издата и дозвола за ношење – 17.450 динара.

Законом је прописано да је рок за плаћање ове пореске обавезе 15 дана од дана достављања решења.

Како се подсећа, према Закону о порезима на употребу, држање и ношење добара, обвезник пореза на оружје је лице на које гласи оружни лист, односно колекционарска дозвола, као и дозвола за ношење оружја.

Порез на регистровано оружје утврђује се решењем надлежни порески орган, а на основу података које му доставља републички орган управе задужен за унутрашње послове који је издао оружни лист за држање, односно колекционарску дозволу, као и дозволу за ношење оружја. 

По прошлогодишњим подацима, у Србији има 996.500 комада регистрованог оружја. Највише је ловачког оружја (пушке и карабини) – 450.000, следи оружје за личну безбедност (пиштољи и револвери) – 270.000, док је на трећем месту спортско оружје, којег има око 91.500. Ти подаци односе се на поседовање (држање), а кад се преноси, мора да буде расклопљено по пропису.

Статистички подаци које води МУП указују на то да је у Републици Србији тренутно смањена заинтересованост за набављање и држање оружја, наводе у МУП-у Србије.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/u-toku-urucenje-resenja-za-porez-na-oruzje/