У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ ЋЕ СЕ 24. НОВЕМБРА ОДРЖАТИ МЕЂУНАРОДНИ ТУРНИР У БОЋАЊУ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

У суботу 24. новембра 2018. године од 11 часова у Туристичко-спортском центру Велика Плана у Великој Плани биће одржано међународно такмичење у параолимпијској игри боћање деце и младих са сметњама и инвалидитетом и деце и младих без инвалидитета. На међународном такмичењу учествоваће екипе из Републике Македоније и Боћарских клубова и Удружења особа са инвалидитетом из других градова Србије.

Спровођење инлузивних спортских активности за децу и изградња терена за боћање за децу део су пројекта “Спорт, инклузија и боћање” који представља интегрални део пројекта Спорт за све, који се спроводи у сарадњи Удружења особа са церебралном и дечијом парализом “Воља за животом” Велика Плана и УНИЦЕФ-а уз финансијску подршку Војвођанске банке са циљем промоције социјалне инклузије деце са сметњама у развоју и инвалидитетом кроз спорт и рекреативне активности.

Пројекат има за циљ развој спорта боћање у склопу активности Дневног боравка за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју “Лане”. Боћање је параолимпијски спорт и једина игра која је доступна особама са најтежим телесним инвалидитетом. Важан циљ пројекта је такође да се кроз инклузивне спортске активности за сву децу повећа укљученост деце са сметњама и инвалидитетом и да се смање баријере и предрасуде које ову децу искључују из живота заједнице.

У оквиру пројекта опремљен је и прилагођен терен који је потпуно функционалан за параолимпијску игру боћање. Поред изградње и опремања терена тренери су обучили 50 деце и младих са сметњама у развоју, као и децу и младе без инвалидитета, да играју боћање. Током лета на терену за боћање одржавале су се редовне спортске и рекреативне активности, као и спортска такмичења за сву децу.

Пројекат “Спорт, инклузија и боћање” развијен је у конзорцијуму који су потписали Удружење особа са церебралном и дечијом парализом “Воља за животом”, Општина Велика Плана, Фудбалски клуб Плана, Спортско удружење “М-ГYМ-М“, Спортски савез општине Велика Плана и Туристичко спортски центар Велика Плана.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/u-velikoj-plani-ce-se-24-novembra-odrzati-medjunarodni-turnir-u-bocanju-osoba-sa-invaliditetom/