УЧЕНИЦИ ОШ „РАДОМИР ЛАЗИЋ“ НА ИЗЛЕТУ У МАНАСТИРУ ПИНОСАВА

„На подручју Смедеревске Паланке пуно је цркава, црквишта и светилишта, а међу њима највише се издваја Манастир светог Архангела Гаврила у Пиносави у селу Кусатку.

На иницијативу Ученичког парламента наше школе организован је пешачки излет до манастира. Сви ученици од 5. до 8. разреда уз полицијско обезбеђење у петак 11. октобра 2019. године у магловитом јутру, али након тога Сунчаном дану уз песму, осмех и разговор кренули су на пут према светом месту.

У Пиносави нас је дочекао јеромонах Петар Драгојловић игуман манастира. Након молитве и разговора са ученицима и наставницима, кренуло се на задатке који су већ раније приликом поласка из школе утврђени. Секција чувара природе закачила је табле око језера на којима се опомињу немарни људи да не бацају смеће и не прљају околину.

Спортска секција се надметала у традиционалним и помало заборављеним спортским дисциплинама испод столетних храстових грана у манастирској порти. Ученици који су се пријавли на верску и православну секцију били су у прилици да сазнају више о историјату манастира и његовом значају за читав крај.

Ликовна секција имала је задатак да слика пределе и пејзаже, а након тога биће урађене разгледнице које ће бити продаване, а зарађени новац биће уплаћен на рачун манастира за потребе његове обнове.

Након неколико часова проведних у манастиру и оближњем језеру пешачка колона вратила се безбедно у школу одакле су отишли својим кућама. Иако уморни сви од реда били су презадовољни и срећни због излета, дружења и дивног времена проведеног у природи.“

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/ucenici-os-radomir-lazic-na-izletu-u-manastiru-pinosava/