УЏБЕНИЦИ ЗА ОСНОВЦЕ ОД 8000 ДО 17.000 ДИНАРА

И овог августа већину родитеља ђака муче исте бриге – како обезбедити од 4.000 до 8.000 динара за уџбенике, ако у кући имају првака, или пак и до 17.000 динара ако им је дете старији основац. Слични су трошкови и за средњошколце, а ако је у породици више од једног школарца, онда се и трошкови умножавају. 

И то је само за уџбенике, јер је потребно бар још неколико хиљада динара за свеске, оловке, пернице, ранчеве… Цене су тешко упоредиве, јер свеске у хипермаркетима могу да коштају и по свега десет динара, а квалитетне, у књижарама, достижу цену и до 500 динара. Исто је и са осталим потрепштинама, па се ранчеви продају за 2.000, али и 20.000 динара.

Прошле године уведен је Каталог уџбеника који обавезује школе да три године не мењају комплете књига, али искуста књижара кажу да готово да није било родитеља који су током године куповали један по један уџбеник за наредни разред и тако распоредили трошкове. Већина је сачекала последњи час, те се, како се ближи 1. септембар, очекују све веће гужве у књижарама. Како избор уџбеника мора да буде истоветан прошлогодишњим, основци ове године могу у већем броју да наследе књиге старије браће, сестара или другара, па ће то спасти буџет многих породица. Ранијих година, школе су из године у годину мењале списак потребних издања, а издавачи и продавци због тога задовољно трљали руке.

Родитељима се као погодност чини и то што у школама могу да купе уџбеничке комплете на рате, заправо авансно. Плаћа се од почетка године, а тек када се исплати последња рата, у септембру стижу књиге.

Извор Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/udzbenici-za-osnovce-od-8000-do-17-000-dinara/