УГРОЖЕНА СТАРИЈА ЛИЦА МОЋИ ЋЕ ДА КОНКУРИШУ ЗА ПРИВАТНЕ ДОМОВЕ

Старијим материјално угроженим лицима без ближих сродника, који су центру за социјални рад поднели захтев за смештај у неки од геронтолошких центара, а чекају због попуњености капацитета, ускоро ће бити омогућено да под истим условима конкуришу и за смештај у неки од приватних лиценцираних домова на територији општине односно округа у којем живе.

Новчана средства за то су већ опредељена у буџету Републике Србије, изјавио је помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Милош Јанковић након разговора са представницима „Удружења приватних установа социјалне заштите, домова за смештај одраслих и старијих“.
Како је наведено у саопштењу тог удружења, Јанковић је рекао да ће се врло брзо расписати конкурс на којем ће приватни лиценцирани домови моћи да понуде своје слободне капацитете за субвенционисани смештај старијих, материјално угрожених лица без ближих сродника.
Сви присутни на састанку су се сложили да ће овај стратешки потез надлежног министарства у великој мери елиминисати „листе чекања“ и растеретити пребукиране капацитете у државним установама, услугу социјалне и здравствене заштите учинити доступнијом најугроженијим категоријама становништва и потврдити добру сарадње свих који се баве овом друштвено-одговорном делатношћу.
Председник Удружења приватних установа социјалне заштите Радослав Миловановић поздравио је потез Министарства рада, наглашавајући да ће од овако реформисаног система социјалне заштите корист имати, не само приватни пружаоци услуга, већ и сами корисници који ће остварити своје право на социјалну и здравствену заштиту у пуној мери.
За практично спровођење ових активности све бити спремно већ почетком 2018. године, пише у саопштењу.

Извор Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/ugrozena-starija-lica-moci-ce-da-konkurisu-za-privatne-domove/