УКИДАЊЕ ПЕНАЛА ЗА ПРЕВРЕМЕНО ПЕНЗИОНИСАЊЕ СРЕДИНОМ ГОДИНЕ

Пенали за одлазак у пензију пре 65. рођендана могли би бити укинути средином године, када се очекују измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању, каже за „Политику” Љубисав Орбовић, председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС).

„Најављено је да ће се изменом постојећег закона о ПИО, на коме радна група ради већ дуже време, престати с трајним кажњавањем пензионера”, каже он.

Уместо трајног умањења пензија од 0,34 посто месечно, предлог СССС-а је да казне не важе после 65. године и да након тога пензионери наставе да примају пуну старосну пензију. Упркос чињеници да је Савез самосталних синдиката Србије још пре годину и по дана Социјално-економском савету поднео иницијативу за укидање казнених поена за одлазак у пензију пре 65. године, а тадашњи премијер Александар Вучић и министар рада Александар Вулин свесрдно подржали овај предлог – епилог приче се тек сада назире.

Накнадно објашњење зашто ни до краја 2017. године, када се очекивало да ће овај предлог закона угледати светлост дана, јесте да се чекала последња ревизија аранжмана с ММФ-ом. Међутим, и то је прошло. У Министарству рада су недавно „Политици” потврдили да су „измене закона у току, али да нису у потпуности дефинисана конкретна решења”.

Извор Политика

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/ukidanje-penala-za-prevremeno-penzionisanje-sredinom-godine/