УКУЦАЈ МАТИЧНИ БРОЈ И САЗНАЈ ДУГ ЗА ПОРЕЗ

Од 1. јануара грађани и фирме имаће електронски увид у своје пореске обавезе на само једном интернет порталу. 

Уносом ЈМБГ знаће се дуговања за намете за имовину, екотаксе… Објединиће се свих 145 пореских управа

Ова услуга ће бити омогућена и фирмама које ће податке добијати уносом јединственог пореског ПИБ броја. Како за „Новости“ наводи Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и електронску управу, рад на пребацивању локалних база података у јединствени информациони систем је увелико у току.
– Подигли смо централни сервер и опрему и све базе података локалних самоуправа, а има их укупно 145, колико је и локалних пореских администрација, обједињујемо на једном месту – истиче Јовановић. – Потом правимо нови софтвер, где ће се моћи, на једном порталу, једноставним уписом ЈМБГ за грађане или ПИБ за фирме добити увид у све обавезе по основу пореза на имовину и других изворних јавних прихода.
Ово ће важити за територију целе Србије истовремено. Општине и градови ће, како истиче Михаило Јовановић, и даље да раде као до сада – изгледаће да раде у својим локалним системима, иако ће радити у систему у Београду.

– Локалне самоуправе задржаће и своју аутономност и своје специфичности, јер износи пореза нису исти за сваку општину – објашњава Јовановић.
У јединственом централном систему, осим пореза на имовину, налазиће се и подаци о самодоприносима и еколошким и комуналним таксама.

О порезу на имовину и другим изворним јавним приходима јединице локалне самоуправе брину од 2007. године, у оквиру локалних пореских администрација. Сада је на снази „обрнути“ процес – подаци се централизују, формира се савремени јединствени информациони систем на иницијативу председнице Владе Ане Брнабић, на чему интензивно раде стручњаци из њеног кабинета, Канцеларије за ИТ и е-управу и представници свих локалних пореских администрација.

Нови систем ће централизацијом података грађанима и привреди омогућити да „на клик“ виде све своје пореске обавезе на територији Републике Србије као и да електронским путем поднесу пријаву за утврђивање пореза на имовину.

Помоћ швајцарске владе

Локалним администрацијама које су радиле у застарелим системима, прелазак на нови систем би требало да донесе бржи, прецизнији и комплетнији рад, као и бољу наплату изворних јавних прихода. Швајцарска влада је за пренос података и прелазак на нови систем обезбедила донацију од 3.000 швајцарских франака свакој јединици локалне самоуправе.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/ukucaj-maticni-broj-i-saznaj-dug-za-porez/