УКУСИ РЕГИОНА БРАНИЧЕВО-ПОДУНАВЉЕ НА НОВОСАДСКОМ САЈМУ ПОЉОПРИВРЕДЕ

У оквиру регионалног пројекта „Укуси Региона – Промовисање пољопривредно прехрамбених производа са додатом вредношћу за унапређење економских капацитета породичних газдинстава” који Регионална развојна агенција „Браничево-Подунавље“ реализује од октобра прошле године, током трајања Сајма пољопривреде у Новом Саду (11-17. маја о.г.) представљен је део палете пољопривредно-прехрамбених производа из нашег Региона.

Циљ ове активности је био промоција производа са додатом вредношћу, који осим врхунског квалитета поседују и низ специфичности захваљујући свом географском пореклу, као и традиционалним рецептурама и производним технологијама. На заједничком штанду у Хали 6 која је била посвећена гастро-производима, представљено је преко 70 производа, односно готово 20 произвођача из Жагубице, Kучева, Петровца на Млави, Пожаревца, Голупца, Велике Плане и Смедеревске Паланке.

Тако су посетиоци нашег штанда могли да дегустирају воћне ракије и занатско пиво, сиреве и качкаваље, слатке и киселе зимнице, различите врсте меда и производа од меда, месне прерађевине и воћне сокове. Највеће одушевљење код посетиоца – у највећем броју Војвођана, изазвали су пре свега Хомољски, Горњачки и Бистрички сиреви и качкаваљи, Хомољски и Ђердапски мед, као и мешавине пчелињих производа и крем од меда и лешника, различите туршије и ајвари, те воћне ракије од дуње, шљиве и са додатком хомољских лековитих биљака.

Велики интерес посетиоца за поменуте производе, указује на слабо познавање односно веоманиску доступност производа из нашег Региона на тржишту Војводине, које одликује тренд раста понуде висококвалитетних традиционалних и здравих производа. У том смислу, можда су управо војвођански градови перспективна нова тржишта, на којима би купци радо видели производе из нашег Региона, као нешто другачије од онога на што су навикли.

Пројекат се спроводи у периоду од 24. октобра 2018 до 24. јула 2019. године, а вредност пројекта износи 22.000$. Пројекат се реализује у оквиру ширег пројекта „Помоћ трговини – Подршка производним капацитетима сектора агро-индустрије у Србији“ који реализују Програм развоја Уједињених нација (УНДП)  Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, уз финансијску подршку Руске федерације. Више информација о Пројекту и активностима, можете добити на Интернет странама Регионалне развојне агенције „Браничево-Подунавље“ www.рра-бп.рс.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/ukusi-regiona-branicevo-podunavlje-na-novosadskom-sajmu-poljoprivrede/